Calamiteitenoefening Velsertunnel

Brandweer, politie en ambulancediensten moeten de vernieuwde Velsertunnel op hun duimpje kennen. Dat is essentieel voor de veiligheid in de tunnel. Daarom voeren de hulpdiensten de komende maanden tientallen grotere en kleinere oefeningen uit in de tunnel.

Het kan dus gebeuren dat deze herfst brandweerwagens, politievoertuigen of ambulances richting de tunnel rijden. Er is dan niets aan de hand, er worden praktijksituaties geoefend.

Oefen- en opleidingsprogramma

Deze herfst begint een intensief oefenprogramma dat nood- en hulpdiensten uit de wijde omtrek vertrouwd moet maken met de vernieuwde Velsertunnel. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook nodig. Op het gebied van veiligheid is de Velsertunnel ingrijpend verbouwd. Zo is de

tunnelventilatie compleet vernieuwd en lopen de vluchtwegen in de tunnel nu via 5 veilige ruimtes direct naar de andere tunnelbuis. Willen de hulpdiensten effectief kunnen optreden, dan kunnen zij niet zonder eerstehands ervaring met de tunnel.

Het oefenprogramma is belangrijk onderdeel van de renovatie en loopt parallel met testen van alle nieuwe tunnelsystemen en opleiden van het tunnelpersoneel: pas als dit allemaal naar tevredenheid is afgerond, kan een openstellingsvergunning worden aangevraagd. Kortom: de renovatie is pas klaar

als alles klaar is. En dat is meer dan het bouwen alleen.

Samenwerking

Het oefenprogramma voor nood- en hulpdiensten is een samenwerking van verschillende organisaties uit de IJmond en daarbuiten, waaronder de Veiligheidsregio Kennemerland, de politie, de brandweer, Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de renovatie van de Velsertunnel? Bel dan naar het gratis telefoonnummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Ook kunt u reageren op onze Facebookpagina.