Nationale Archeologiedagen


Hilversum doet mee aan de nationale Archeologiedagen.

Nationale ArcheologiedagenHilversum heeft een erg rijke geschiedenis en is een uniek voorbeeld van een plaats waar in letterlijk alle tijdvakken menselijke bewoning is geweest, vanaf de Neanderthalers! De 2^e editie van de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 en 16 oktober brengen dit verleden
tot leven. Het is voor het grote publiek een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Ook in Hilversum kunt u voorafgaand en tijdens deze dagen op verschillende manieren kennis maken met archeologie. Tijdens Nationale Archeologiedagen besteedt Hilversum aandacht aan de periode van de Tweede Wereldoorlog (WO II). Op zaterdag 15 oktober opent wethouder Nicolien van Vroonhoven de
archeologiedagen voor Hilversum. Hieronder vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Programma

Zaterdag 15 oktober

10.00 uur Ontvangst op conferentiecentrum Hoorneboeg
10.15 uur Opening Nationale Archeologiedagen door wethouder Nicolien van Vroonhoven
10.30 uur Lezing door archeoloog Ivar Schute: WOII: nut en noodzaak? Ivar Schute is specialist in archeologisch onderzoek naar resten uit de WO II. Hij vertelt over archeologie sporen uit deze periode en geeft een toelichting geven op de Indicatieve Kaart Militair Erfgoed.
11.15 uur Lezing door Scarlett van der Weele: Een inventarisatie van Duitse verdedigingswerken in Hilversum. Scarlett is archeologie student aan Saxion Hogescholen en heeft voor de gemeente Hilversum de vergeten en veelal vergane verdedigingswerken in beeld gebracht.
11.45 uur Uitreiking folder onderzoeksresultaten aan wethouder Nicolien van Vroonhoven
12.00 uur Start fietstocht vanaf locatie Hoorneboeg
Eindpunt bij het Gooisch WO II Museum aan de Vaartweg

Aanmelden

Aanmelden via h.masselink-(duits@hilversum.nl). U kunt zich aanmelden voor het hele programma. Of u kunt zich aanmelden voor onderdelen apart: alleen de lezingen of alleen de fietstocht. Voor de fietstocht geldt dat het aantal plaatsen beperkt is.

Vergeet geen stevige schoenen aan te trekken. Eventueel regenkleding en een lunchpakketje mee te nemen!

Gooisch WO II Museum

Op zaterdag is het Goois WO II Museum opengesteld. Hier zijn veel bodemvondsten uit de Tweede Wereldoorlog te vinden, o.a. staartstukken van vliegtuigbommen. Daarnaast is er een fascinerende collectie wapens, historische vondsten, uniformen, munitie en beeldmateriaal te bekijken. Het museum is
van 11.00 tot 15.00 uur te bezoeken. Locatie Vaartweg 185.

Bibliotheek

In de bibliotheek wordt een informatiepunt ingericht met boeken over Archeologie en WO II. Ben je benieuwd naar wat er in Hilversum uit de grond is gehaald, ga dan even kijken in de vitrine, er worden opgegraven voorwerpen uit de Collectie Hilversum van de gemeente getoond!

Streekarchief

Archeologisch onderzoek begint met bronnenonderzoek. Op de website van Gooi en Vecht Historisch kunt u lezen welke bronnen Scarlett van der Weele gebruikte voor haar onderzoek naar de Duitse verdedigingswerken in Hilversum.

Educatie

Scholen kunnen ook extra aandacht besteden aan archeologie. Er is een speciaal educatief programma voor de Hilversumse basisscholen samengesteld. Dit is gedaan uit het aanbod van de NME-wijzer aangevuld met een speciaal ontwikkelde Archeologie gastles in samenwerking met AWN Naerdicklant en
Stichting Omgevingseducatie.

Meer informatie over de Nationale Archeologiedagen vindt u op www.nationalearcheologiedagen.nl