Excursie bosbeheer


Komende winter worden in Oosterbeek de bosvakken bij de Pietersberg en Hemelse Berg gedund. Daarom worden de bomen die gekapt worden nu alvast gemerkt met een cirkel of kruis. Bomen met een blauwe stip blijven juist staan.

Wilt u meer weten over het merken van de bomen en het bosbeheer? Ga dan met de uitvoerder mee het bos in. Neem hiervoor contact op met de heer C. den Ouden via het Servicepunt op (026) 33 48 111. Vlak voor de dunningswerkzaamheden in het najaar van 2016 beginnen, is er ook nog een excursie.

Bosbeheer

Deze werkzaamheden volgen uit het Bosbeleidsplan dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Door het dunnen wordt de ontwikkeling van het bos gestuurd. Sommige bomen worden gekapt, zodat de betere of speciale bomen meer groeiruimte krijgen. Op de open plekken krijgen jonge bomen en andere planten
de kans om te groeien. De structuur van het bos wordt meer gevarieerd: er zijn dichte en open stukken en grote en kleine bomen. Dat verbetert ook de leefomstandigheden voor dieren. Het bosbeheer van de gemeente is gecertificeerd volgens de criteria van FSC.

Kenmerkend voor deze gebieden is het landgoedkarakter van de Hemelse Berg en de Pietersberg. Het beheer van deze gebieden richt zich daarom op het instandhouden en herstel van het parkachtige landgoedkarakter. Daarbij wordt specifiek rekening gehouden met landschappelijke onderdelen als lanen,
karakteristieke bomen en de kenmerkende bosvakken met beuken, de zogenaamde hallebossen.