Rotterdammers overhandigen straatnaambord Koolsingel aan wethouder Langenberg

Rotterdammers overhandigen straatnaambord Koolsingel aan wethouder Langenberg

Woensdagavond overhandigt een groep Rotterdammers een brief tegen kolencentrales aan wethouder Langenberg. Meer dan vijfhonderd Rotterdammers ondertekenden de afgelopen weken deze open brief van het Rotterdams Klimaat Initiatief. Ook krijgt de wethouder een nieuw straatnaambord voor de Coolsingel overhandigd. De straat zou volgens het Rotterdams Klimaat Initiatief beter Koolsingel kunnen heten omdat op de Maasvlakte recent twee klimaatvervuilende kolencentrales zijn geopend. Het Rotterdams Klimaat Initiatief, een burgerbeweging van Rotterdammers die zich zorgen maken over klimaatverandering, wil dat de kolencentrales zo snel mogelijk gesloten worden.

Vatan Hüzeir van het Rotterdams Klimaat Initiatief: “Rotterdam is de fossiele dinosauriër van Europa. Wij willen dat onze stad bijdraagt aan het stoppen van klimaatverandering, niet aan het veroorzaken ervan. Wethouder Langenberg zou zijn kendoe mentaliteit moeten inzetten voor een fossielvrije toekomst zonder kolen, olie en gas. Wij vinden het onbegrijpelijk dat onze burgemeester aanwezig was bij de feestelijke opening van nieuwe kolencentrales terwijl wat nodig is om de ambities van het Parijse klimaatakkoord waar te maken juist sluiting van deze centrales is”.

Het Rotterdams Klimaat Initiatief werd in juli opgericht door een groep Rotterdammers die zich in toenemende mate schaamt voor het klimaatbeleid van Rotterdam. In 2006 beloofde Rotterdam nog koploper te zijn en waren de ambities van het Rotterdam Climate Initiative torenhoog. De uitstoot van CO2 moest in 2025 gehalveerd zijn. Maar mede door de opening van twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte nam de uitstoot juist flink toe. Daarbovenop wil Uniper, de eigenaar van één van de centrales, ook nog warmte gaan leveren aan de stad, waarvoor nog meer kolen verstookt moeten worden. Vatan Hüzeir: “Wij willen niet dat onze huizen verwarmt gaan worden met warmte uit een kolencentrale. We moeten als stad niet terug naar de kolenkachel, maar juist vooruit! ”

Het Parijs-akkoord en het Urgenda-vonnis zijn helder: om klimaatverandering nog enigszins in de hand te houden is sluiting van de kolencentrales voor 2020 onvermijdelijk. Maar minister Kamp, die hier in november een knoop over door moet hakken, twijfelt hierover. Tegelijkertijd blijft Uniper hard lobbyen om bij de gemeenteraad geld los te krijgen voor die kolenwarmtepijp. Volgens het Rotterdams Klimaat Initiatief is het nodig dat de gemeente nu een helder statement maakt dat ze niet zal meewerken aan de kolenwarmte - én om er met zijn allen voor zorgen dat ze in Den Haag weten dat Rotterdammers de kolencentrales dicht willen.