Palestijnen betalen gedeelte van schuld bij de Israelische elektriciteitsmaatschappij

in Israel / by Mike Durand / on 05/10/2016 at 14:30 / Tags: PA, Palestijnen, Westbank

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft een bedrag van 140 miljoen euro aan achterstallige betalingen overgemaakt aan de Israelische elektriciteitsmaatschappij. Een woordvoerder van de Israelische elektriciteitsmaatschappij bevestigde dat zij de betaling van de PA heeft ontvangen. De PA heeft aangegeven dat het een eerste betaling is om de langlopende schuld die zij bij de elektriciteitsmaatschappij heeft te voldoen. De PA betaalt lang niet haar hele schuld, de helft zal worden kwijtgescholden door Israel.

Vorige maand ondertekenden Israelische en Palestijnse vertegenwoordigers een overeenkomst die een oplossing zou moeten bieden voor de langdurende achterstallige betaling van 2 miljard sjekel van de PA aan de Israelische elektriciteitsmaatschappij. In de overeenkomst is geregeld dat de Israelische elektriciteitsmaatschappij het elektriciteitsnetwerk in de Westbank zal overdragen aan de PA. De overeenkomst is een eerste stap naar meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor de PA. Zo zal de PA ook verantwoordelijk worden voor het onderhoud van het elektriciteitsnet. (Lees ook: Israel draagt elektriciteitsnet Westbank over aan PA)

De overeenkomst werd 12 september getekend door het hoofd van de Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT), Generaal Yoav Mordechai, in aanwezigheid van onder meer minister Moshe Kachlon van Financien en de PA minister van Binnenlandse Zaken, Hussain al-Sheikh.