Gazaanse raket komt naast basisschool neer in Sderot

in Israel / by Mike Durand / on 05/10/2016 at 10:45 / Tags: Gaza, Hamas, raketten

Sirenes loeiden vanochtend in de zuidelijk Israelische stad Sderot. Voor de vierde maal na de zomeroorlog in 2014, tussen Israel en terreurorganisatie Hamas, kwam er een Gazaanse raket neer in de Israelische stad. Hij kwam midden op straat neer naast een basisschool en het huis van de burgemeester van de stad. Volgens de Israelische politie zijn er geen gewonden gevallen en bleef de schade beperkt tot de inslagkrater op de weg. Bewoners maakten rond 10.20 vanochtend melding van een explosie.

De burgemeester van Sderot Alon Davidi verklaarde dat de terreurraket naast zijn huis is neergekomen, hij woont in dezelfde straat als de basisschool, en "het is een wonder dat niemand gewond is geraakt". De kinderen van de basisschool hadden pauze toen de sirenes in Sderot, Nir Amin, Ivim en Gevim, begonnen te loeien en renden snel naar de schuilkelder van de school. Kort daarop volgde een oorverdovende explosie.

Na de explosie ontstond paniek onder bewoners van de stad en enkele van hen werden behandeld door medische teams van Magen David Adom, het Israelische Rode Kruis, voor emotioneel trauma. Teams van de Israelische politie troffen enkele minuten na de inslag de resten van de Gazaanse terreurraket aan midden op straat in Sderot. Politie sloot hierop de straat af voor verder onderzoek. Eind augustus sloeg er ook al een mortiergranaat in de stad neer naast een huis zonder te ontploffen. (Lees ook: Raket uit Gaza komt neer naast huis in Sderot)

Israel houdt Hamas, als de facto machthebber, verantwoordelijk voor alle aanslagen die vanuit de Gazastrook worden uitgevoerd. Terreurorganisatie Hamas en Israel sloten na zomeroorlog van 2014 een wapenstilstand. De gewapende vleugel van Hamas is ook gebonden aan deze overeenkomst, maar andere terreurgroepen die actief zijn in de kustenclave, zoals de Islamitische Jihad, houden zich niet aan de overeenkomst.