VN-gezant Mladenov achter uitstel Palestijnse verkiezingen

in Israel / by Mike Durand / on 05/10/2016 at 12:11 / Tags: Gaza, Hamas, PA, VN, Westbank

De speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov is zeer te spreken over het besluit van de Palestijnse Autoriteit (PA) om de gemeenteraadsverkiezingen in de Palestijnse gebieden uit te stellen. De Palestijnse Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat de verkiezingen uitgesteld dienen te worden omdat er in de Gazastrook niet gestemd zal kunnen worden maar wel op de Westbank. De gemeenteraadsverkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor acht oktober.

Mladenov zei gisteren dat hij blij is met het besluit de Palestijnse lokale verkiezingen uit te stellen. Hij is van mening dat het in het nationaal belang van het Palestijnse volk is dat wanneer dergelijke verkiezingen gehouden worden deze zowel op "de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook" plaatshebben. De VN-gezant zei dat hij "er bij alle Palestijnse instanties" heeft aangedrongen om samen te werken en een hoofd te bieden tegen "interne verdeeldheid" en zich in te zetten voor " handhaving van de democratie". Lokale verkiezingen zouden moeten bijdragen aan verzoening tussen de verschillende Palestijnse facties op basis van internationale afspraken en de PLO beginselen stelt Mladenov in zijn verklaring. Tevens concludeerde hij dat met behulp van deze beginselen toegewerkt kan worden naar "beeindiging van de bezetting en de oprichting van een democratisch, verenigd Palestijnse staat als onderdeel van een onderhandelde tweestatenoplossing'.

De Israelische krant Haaretz meldde gisteren dat de PA-regering in Ramallah had besloten om de stemming met vier maanden uit te stellen, tot het begin van 2017. De Palestijnse Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat de verkiezingen geschorst diende te worden, maar afgelopen maandag kwam zij tot een ander oordeel en kwam tot de uitspraak dat de verkiezingen wel doorgang kon krijgen op de Westbank en niet in de Gazastrook door de aanhoudende spanningen tussen Fatah, van president Abbas, en de terreurorganisatie Hamas die de macht in de Gazastrook de facto in handen heeft. De Centrale Kiescommissie van de PA kwam hierop met de aanbeveling om de verkiezingen uit te stellen om het mogelijk te maken dat de rivaliserende Palestijnse facties een compromis sluiten waardoor de verkiezingen ook in de Gazastrook gehouden kunnen worden.

De terreurorganisatie Hamas en Fatah geven elkaar de schuld voor de opschorting van de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens recente opiniepeilingen, in de Palestijnse Gebieden, zullen de verkiezingen worden gewonnen door Hamas. Hamas beticht de PA er overigens van de verkiezingen met opzet op te schorten uit angst voor grote verliezen op de Westbank van Fatah. De PA, van haar kant, beweerde dat Hamas juist de Fatah-kieslijst niet heeft toegestaan in de Gazastrook uit angst voor verlies, van Fatah in de Gazastrook. Het getouwtrek tussen terreurorganisatie Hamas en het rivaliserende Fatah heerst sinds de bloedige strijd in 2007 tussen de facties in de Gazastrook. Hamas won deze strijd en is sindsdien de machthebber over de kustenclave. De eenheidsregering tussen Hamas en Fatah kwam in juni tot een eind omdat, Fatah coryfee en PA-president, Abbas deze ophief door de immer "uitdijende kloof" tussen de facties.