Aanvullend onderzoek bouwschade A16 gestart | Rijkswaterstaat

Aanvullend onderzoek bouwschade A16 gestart

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 06 oktober 2016- Laatste update: 06 oktober 2016 13:19 uur

Het aanvullend onderzoek naar het risico op bouwschade aan woningen rondom het nieuwe trace van de A16 Rotterdam start deze maand. Het onderzoek brengt onder meer de kwaliteit van de fundering van enkele panden in kaart.

Zo kan Rijkswaterstaat een betere risico-inschatting maken van de eventuele schade die de aanleg van de nieuwe rijksweg veroorzaakt.

Het gaat om enkele tientallen woningen en andere soorten gebouwen, met name aan de Rottekade, Grindweg en Bergweg-Zuid. Hier is in 2015 een verkennend onderzoek verricht op basis van archiefgegevens en inspectie vanaf de openbare weg, maar aanvullend onderzoek blijkt noodzakelijk. Zo kunnen we de kwaliteit van een fundering alleen goed beoordelen als we deze door middel van een kleine inspectieput bekijken.

Nulmeting

Behalve onderzoek naar de kwaliteit van de fundering, plaatsen we ook meetpunten op de gevels van enkele woningen. Hiermee voeren we een jaar lang een nulmeting uit. Tijdens de uitvoeringswerkzaamheden door de aannemer, vanaf 2019, controleren we op basis van de gegevens van de nulmeting of trillingen door heiwerkzaamheden invloed hebben op de woningen en kaden. Het aanvullend onderzoek is verder ook bedoeld om te bepalen welke aanvullende eisen we moeten stellen aan de aannemer om de kans op bouwschade tot een minimum te beperken.

Schriftelijke toestemming

Bewoners en eigenaren van de panden waarbij aanvullend onderzoek nodig is, hebben een brief ontvangen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Nebest. Zij lichten aan alle betrokkenen persoonlijk toe welk onderzoek bij hun woning nodig is. En hoe dat in zijn werk gaat. Het bureau vraagt vervolgens schriftelijk toestemming om het onderzoek uit te voeren.

Meer informatie

Meer informatie over de aanleg van de nieuwe A16 bij Rotterdam vindt u op de pagina A16 Rotterdam: nieuwe rijksweg tussen A13 en A16 en op de website A16 Rotterdam.

Meer nieuws

* Meer nieuws over A16 Rotterdam: nieuwe rijksweg tussen A13 en A16