Nieuwe organisatiekoers van Rijkswaterstaat | Rijkswaterstaat

Nieuwe organisatiekoers van Rijkswaterstaat

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 10 oktober 2016- Laatste update: 10 oktober 2016 12:44 uur

Rijkswaterstaat wil zich verder ontwikkelen tot een uitvoeringsorganisatie die wendbaar inspeelt op de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Dat is de kern van de nieuwe organisatiestrategie van Rijkswaterstaat. De Koers 2020 is erop gericht de focus van medewerkers te richten op klantgerichtheid en zakelijk samenwerken.

'Nederland ontwikkelt zich meer en meer tot een energieke samenleving. De behoefte groeit aan een dienstbare overheid die burgers actief betrekt bij de inrichting van ons land', aldus directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers bij de presentatie van de Koers 2020.

Doelen

De Koers 2020 geeft aan welke doelen Rijkswaterstaat in 2020 wil hebben bereikt in zijn werk aan een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. De organisatie wil daarbij beter en wendbaarder inspelen op ontwikkelingen die het werk ingrijpend gaan beinvloeden. Dat geldt met name voor ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en leefomgeving, informatievoorziening en slimme mobiliteit.

De belangrijkste elementen van de vorige organisatiestrategie worden voortgezet. Met het Ondernemingsplan 2015 is Rijkswaterstaat de afgelopen jaren een kleinere, efficienter werkende netwerkorganisatie geworden met gestroomlijnde werkprocessen. Bovendien is flink geinvesteerd in meer samenwerking met burgers en bedrijven, en in allianties met collega-overheden.

Nieuwe werkcultuur

Het vergt echter nog tijd en inspanning om de nieuwe, verbindende manier van werken die daarbij hoort, goed in praktijk te brengen. Daarom legt de Koers 2020 een flink accent op het bewerkstelligen van een nieuwe werkcultuur. Medewerkers worden geprikkeld tot meer externe gerichtheid. Meer focus komt te liggen op de gebruikers van de netwerken die Rijkswaterstaat beheert. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd nog beter en intensiever samen te werken met samenwerkingspartners. Werken aan maximale maatschappelijke meerwaarde is het doel, en 'vertrouwen, verbinden en verbeteren' zijn daarbij de sleutelwoorden.

Bijzondere ontstaanswijze

Bijzonder aan de Koers 2020 is de manier waarop deze tot stand is gekomen. Meer dan de helft van de medewerkers van Rijkswaterstaat heeft meegedacht over het vormgeven ervan. Ook intern staat vertrouwen centraal. 'Medewerkers moeten zich de komende jaren maximaal kunnen richten op hun product voor de samenleving. We sleutelen zo min mogelijk aan onze organisatiestructuur en we brengen onze regels terug naar de essentie', aldus directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers.

Meer informatie

Meer informatie over Koers 2020 leest u in het online E-zine Koers 2020.