Ggz onveiliger? Ervaringsdeskundige: Behandelrelatie kan zoveel beter


World Mental Health Day 2016: maandag 10 oktober Sociaal ondernemer Maarten Muis geeft in luisterboek tips en trucs aan de zorg- en welzijnsprofessional

AMSTERDAM, 20161005 -- Op maandag 10 oktober, World Mental Health Day, wordt in verschillende delen van de wereld stil gestaan bij de geestelijke gezondheidszorg. Die dag verschijnt in Nederland bij uitgeverij Tobi Vroegh van Maarten Muis, bekend van Anoiksis, Veerkrachtfabriek en TEAM ED, het luisterboek: ‘Hoor wat ik voor je kan betekenen’.

[Cover luisterboek Maarten Muis: Hoor wat ik voor je kan betekenen] Gisteren meldde CNV Zorg en Welzijn dat uit een enquête blijkt dat 60 procent van de ggz-professionals hun werkveld onveiliger vindt geworden (bron: website Zorgvisie). In de enquête geven de professionals aan niet aan hun daadwerkelijke werk: ondersteuning en behandeling geven, toe te komen mede door meer administratieve taken. Ook blijken de patiënten zwaardere problematiek te hebben. Zowel de resultaten uit de enquête als het debat rond ‘verwarde personen’ geven aan dat het zoveel beter kan in de behandelrelatie in de ggz en het welzijnswerk.

Maarten Muis kent zorg en welzijn goed uit eigen ervaring en heeft daarnaast brede kennis van het werkveld door projecten van peer-support en de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit verpakt hij in een persoonlijk verhaal. Het wordt als luisterboek uitgegeven zodat het de zorg- en welzijnsprofessional kan inspireren. Het luisterboek eindigt met elf tips voor betere communicatie. Succesvol behandelen en effectief hulpverlenen begint met hoe de professional duidelijk maakt wat hij of zij voor de ander kan betekenen.

‘’De zorg- en welzijnsprofessionals die mij na de psychose hielpen herstellen, verdienen het door mijn verhaal geïnspireerd te worden. Zodat zij hun communicatie beter kunnen afstemmen op hulp- en zorgvraag van de individuele cliënt. Nieuwe gevallen van ‘verward gedrag’ worden dan nog sneller en beter geholpen dan ik.’’