Reactie op artikel Telegraaf


Reactie op artikel Telegraaf

Laatste update:
15-10-2016 | 11:47

Woordvoering:
Landelijke eenheid

Driebergen - De Telegraaf heeft zaterdag 15 oktober een bericht gepubliceerd over onrust en onvrede binnen de Dienst Bewaken & Beveiligen. De signalen over onrust en onvrede zijn al langer bekend. Naast de verbeteringen die Dienst Bewaken & Beveiligen zelf in gang heeft gezet, heeft de
eenheidsleiding van de Landelijke Eenheid naar aanleiding van deze signalen een extern advies- en trainingsbureau (Cocon) opdracht gegeven onderzoek te doen om de signalen nader te concretiseren.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern trainings- en adviesbureau. Het bureau werkt voor een breed scala aan profit- en non-profitorganisaties, waaronder de politie.

Bij de selectie van het bureau was kennis van de politie een vereiste om in een relatief kort tijdsbestek kwalitatief goed onderzoek te doen. Bij het bureau heeft een van de onderzoekers een politieachtergrond en kent daardoor mensen binnen de politieorganisatie. De ondernemingsraad van de
Landelijke Eenheid en de betrokken vakbond zijn daarvan vooraf in kennis gesteld en hebben hun vertrouwen uitgesproken in het onderzoek en het bureau. Het onderzoek wordt begeleid door een commissie waarin onder meer de ondernemingsraad en vakbond zitting hebben. Deze samenstelling moet de
onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek waarborgen.

Daarnaast zijn signalen binnengekomen van integriteitskwesties, die verder worden onderzocht.

Landelijk Meldpunt Misstanden

Verder heeft de eenheidsleiding aan het Landelijk Meldpunt Misstanden opdracht gegeven om onderzoek te doen naar signalen die door vermeende klokkenluiders zijn gemeld.

Aanpak

De dienstleiding heeft inmiddels een aantal verbeteringen in gang gezet. Intussen zijn diverse werkgroepen gestart om verbeteringen door te voeren en worden momenteel de bestaande vacatures voor operationeel expert ingevuld.

De eenheidsleiding van de Landelijke Eenheid verwacht binnenkort het rapport van Cocon met de onderzoeksresultaten. Op basis van de conclusies en aanbevelingen wordt straks samen met de medewerkers een plan van aanpak gemaakt en worden verdere stappen genomen.

Bij de Dienst Bewaken & Beveiligen staat de veiligheid van de te beveiligen persoon ongewijzigd voorop en worden de taken 24/7 door professionele vakmensen onverminderd uitgevoerd.