Drukbezochte OSAS-bijeenkomst `zelf de controle over mijn slaapapneu'

18 oktober 2016 osasbijeenkomst12-10_web

Het Slaap- en Snurkcentrum aan de Maas hield woensdag 12 oktober voor de vijfde keer een themabijeenkomst voor slaapapneu patienten. Het was een zeer goed bezochte bijeenkomst. Rond de 80 personen hebben deelgenomen aan de themabijeenkomst `zelf de controle over mijn slaapapneu'. Wat kwam er allemaal aan bod?

Tijdens de bijeenkomst zijn drie presentaties gegeven. De eerste werd verzorgd door longarts drs. Klaaver. In haar presentatie kwam naar voren dat slaapapneu een behoorlijke impact heeft op het ontwikkelen en ontregelen van verschillende ziekten. Ook liet ze zien dat bij behandeling van slaapapneu behoorlijke verbeteringen waren te zien. Zowel in het voorkomen van ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en depressie als ook het verminderen van medicatie bij de betreffende patientengroepen. Hieruit bleek dat het van groot belang is slaapapneu te behandelen onafhankelijk of mensen hier zelf klachten van ondervinden.

Feiten & Fabels

De tweede presentatie werd verzorgd door de OSAS verpleegkundigen Paula Twigt en Sandy de Bruin. Het begon met een stukje theorie over slaap, belang van goede slaap en hoe vaak slaapstoornissen voorkomen. Daarna werd het publiek door middel van stellingen om hun mening gevraagd over bepaalde feiten & fabels over slaap. Zo werd er gevraagd of het niet beter is een borreltje voor het slapen te nemen of een kopje thee met een stukje chocolade. En of uitslapen in het weekend een goed of slecht effect heeft op je functioneren doordeweeks. Het publiek reageerde hier enthousiast en er was veel herkenning. Dit gaf een leuke discussie. Download de presentatie: OSAS_bijeenkomst_presentatie_PaulaTwigtenSandydeBruin

Tijdens de pauze konden mensen op de infomarkt de stands bezoeken van de apneuvereniging en de leveranciers slaapapneutherapie Mediq Tefa en Vivisol. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

CPAP

Tot slot liet Tom Dekkers van de apneuvereniging zien wat je allemaal zelf kan zien aan therapie effect op je CPAP en hoe je een uitlezing kan maken via het programma Sleepyhead. Hieruit kwam al snel naar voren dat je veel gedetailleerde informatie kan verkrijgen, maar dat het soms lastig is om te beoordelen. En de vraag is wat je met al deze info wil. De een vind het erg interessant en wil er tijd en energie insteken om dit te leren. Daartegenover gaven ook veel mensen aan dat ze het niet belangrijk vinden en vooral erg blij zijn dat ze met hun CPAP weer goed slapen en overdag weer goed kunnen functioneren. En of je de gegevens nou wel of niet zelf uitleest, de controle vindt sowieso plaats via de specialist/OSAS verpleegkundige.

De gemiddelde waardering van de middag was een 7.5.