ADL ziet sterke stijging antisemitische Twitter-aanvallen op Joodse journalisten

in Antisemitisme / by Mike Durand / on 20/10/2016 at 09:51 / Tags: antisemitisme, Auschwitz, Trump, Twitter, VS

Joodse Journalisten in de VS zijn tijdens de 2016 presidentiele campagne slachtoffer van Twitter-aanvallen, meldt het Amerikaanse ADL, Anti Defomation League in een net verschenen rapport.

Opmerkingen zoals "a slimy Jewess" , "you deserve the oven", zijn hier voorbeelden van; volgens het ADL in lijn met Trump's strijd tegen "political correctness".

ADL registreerde 2,6 miljoen (!) antisemitische Twitter-berichten tussen Augustus 2015 en Juli 2016, 19,253 daarvan waren gericht op journalisten. Meer dan 800 journalisten waren het slachtoffer van deze aanvallen; de top 10 zagen 83% van de berichten direct aan hen gericht.

De aanvallers - zo'n 1600 verschillende Twitter-accounts - zijn meestal anoniem. In hun "profiel" tekst vind men vaak de woorden Trump, nationalist, conservative en white. Twee van de twitteraars zijn notoire racisten: Andrew Anglin, oprichter van de website "The Daily Stormer", en Lee Rogers van de website " Infostormer" .

ADL legt niet een direct verband met Trump's campagne, maar constateert dat het vaker Trump-aanhangers zijn die deze berichten hebben geplaatst. En dit is zorgelijk. Anderen beweren dat het juist Trump's aanvallen op minderheden die inspiratie en stimulans zijn voor de zogenaamde "witte nationalisten" en andere antisemitische groeperingen.

'Het is alsof een steen is opgetild waarna de narigheid naar boven komt', zegt John Podhoretz van "Commentary magazine". Het gebruik van code-woorden is opvallend. Twitter is een populaire 'plein' voor journalisten en voor politieke discussie, maar het past ook goed bij Trupm's one-liner stijl. Daarom is dit de "ontmoetingsplaats" van zijn aanhangers, denk Podhoretz. Jonathan Greenblatt van ADL vindt dit een gevaar voor de democratie: "Het grote verhaal is de dreiging van het vrije woord en de vrije pers".

ADL bekritiseerd Twitter omdat ze niet graag - en zeker niet snel - antisemitische en andere discriminerende twitteraarster verwijderen of op zijn minst even "bevriezen". 'Deze haatspraak lijkt gecoordineerd, maar we zien niet dat Twitter stappen onderneemt om dit tegen te gaan'.

Een Twitter woordvoerder verklaarde dat zijn bedrijf Antisemitische uitingen verbiedt. en hij voegde er aan toe: "Twitter is bezig met het opstellen van nieuwe policies and tools opdat gebruiker zich veilig voelen in de komende weken", zei hij.

Hope Hicks, woordvoerdster van Trups heeft afstand genomen van deze activiteiten: "We weten niets van dit soort activiteit en we veroordelen elke commentaar dat is antisemitisch', en "We totally disavow hateful rhetoric online or otherwise."

Verschillende bronnen vinden dat Trump wel - indirect - antisemitische stereotypen gebruikt. Bijvoorbeeld de suggestie dat Hilary Clinton contact heeft met bankiers, die onderdeel zijn van een 'globale machtstructuur'.

Julia Joffe publiceerde een profiel van Melania Trump, waarna ze op Twitter antisemitisch werd bejegend. Volgens Melania is dit omdat mevrouw Joffe heeft geprovoceerd...

Jonathan Weisman van The New York Times ontving op twitter een afbeelding van een Jood met een kromme neus, en een andere van de poorten van Auschwitz met de tekst: "Machen Amerika Great."

Toen Ben Shapiro, een rechtse journalist, twitterde dat hij weer vader is geworden, kreeg hij de re actie: "Into the gas chamber with all four of you."

Deze trend, los van elke campagne, is zeer zorgelijk, vindt het ADL.

Lees hier het volledige rapport van ADL: Anti-Semitic harassment of journalists on Twitter

Zie het origineel.