UNICEF roept Europese Raad op benarde toestand vluchtelingenkinderen te beëindigen

20 oktober 2016

UNICEF roept Europese Raad op benarde toestand vluchtelingenkinderen te beëindigen

Brussel – Den Haag, 20 oktober 2016 - De bijeenkomst van de Europese Raad vandaag en morgen in Brussel is een perfecte kans voor Europa om een einde te maken aan de benarde toestand van kwetsbare vluchtelingen- en migrantenkinderen. Dat zegt UNICEF vandaag.

Migratie staat op de agenda van de Europese Raad en actie om vluchtelingen- en migrantenkinderen te helpen is hard nodig. UNICEF roept Europa en de rest van de internationale gemeenschap op zich te concentreren op zes belangrijke punten om ontheemde vluchtelingen- en migrantenkinderen te helpen.

Bescherm gevluchte en migrantenkinderen (vooral onbegeleide kinderen) tegen geweld, mishandeling, uitbuiting en levensbedreigende situaties.

Stop het plaatsen van kinderen in vreemdelingenbewaring op basis van hun verblijfstatus.

Bewaak het recht van kinderen om op te groeien binnen hun eigen familie en voorkom dat kinderen staatloos worden.

Zorg ervoor dat gevluchte en migrantenkinderen naar school kunnen en toegang hebben tot alle andere voorzieningen.

Pak de oorzaken waarom mensen migreren aan.

Neem maatregelen om xenofobie, discriminatie en marginalisatie van vreemdelingen in de doorreislanden en landen van bestemming aan te pakken.

Een aantal maatregelen staat al in de Verklaring van New York voor vluchtelingen en migranten, die staatshoofden en regeringsleiders ruim een maand geleden ondertekenden bij de Algemene Vergadering van de VN. De verklaring bevestigt dat over de hele wereld bijna vijftig miljoen kinderen gedwongen migreren of ontheemd zijn door geweld en conflict. De ondertekenaars hebben beloofd dat alle vluchtelingen- en migrantenkinderen binnen een paar maanden na aankomst onderwijs krijgen. Daarnaast beloofden ze te streven naar de beëindiging van het detineren van kinderen tijdens de asielprocedure.