Julia Ducournau wint met 'Grave' de Explore Award 2016

Persbericht: 20-10-2016 voor onmiddellijke release

Julia Ducournau wint met 'Grave' de Explore Award 2016

De vijfkoppige jongerenjury heeft op donderdag 20 oktober de Explore Award uitgereikt aan 'Grave' van Julia Ducournau. "‘Grave’ getuigt voor een debuterende cineaste van een gedurfde brutaliteit. Een absolute tour de force", zegt het juryverslag. 'Home' van Fien Troch kreeg een eervolle vermelding omdat de film volgens de jury perfect aansluit bij de leefwereld van hun generatie. De Explore Zone is het jongerenparcours van Film Fest Gent.

Motivatie van de jury:

"‘Grave’ laat door zijn diepgang veel genregenoten ver achter zich. Ducournau vermijdt behendig de clichés van het 'gore'-genre en plaatst een complexe, jonge vrouw centraal, gedreven door een oerkracht. Bovendien is de film een intelligente studie van het seksueel ontwaken, iets wat de regisseur-scenariste op ingenieuze wijze weet te verbinden met kannibalisme. ‘Grave’ getuigt voor een debuterende cineaste van een gedurfde brutaliteit. Een absolute tour de force."

Unaniem lovend was de jury ook over Fien Trochs tienerdrama 'Home': "De film sluit perfect aan bij de leefwereld van generatie Y en portretteert op een gelaagde manier de jongerencultuur vanuit verschillende perspectieven. Troch weet mensen van vlees en bloed neer te zetten ondanks de veelheid aan personages. De disconnectie tussen de kinderen en hun ouders wordt in een dynamisch 4:3-formaat benauwend in beeld gebracht. Dit gecombineerd met de naadloos verweven gsm-beelden die door de acteurs zelf zijn gemaakt, zorgt ervoor dat Troch vorm en inhoud laat versmelten. Een film die geen enkele toeschouwer onverschillig zal laten."

Als conclusie schrijven ze:

"Het Explore Zone-parcours heeft bewezen dat het coming of age-genre verre van dood is. Veel van de films uit het parcours hebben de jongerenwereld op een ambitieuze en authentieke manier benaderd, met het overweldigende 'Grave' als uitschieter."

De Explore Zone Jury bestond dit jaar uit Masha Berkers, Bo Alfaro Decreton, Ben De Smet, Jasper Desmedt en Sven Hollebeke. Ze werden begeleid door filmrecensenten Dave Mestdach (Knack Focus), Lieven Trio (Studio Brussel), Kurt Vandemaele (De Morgen) en artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

De Explore Award is goed voor een grote publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in Knack en De Morgen.

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Info en tickets kan je vinden op www.filmfestival.be.