Over de schouder van: Ronnie

Geplaatst op 21 september 2016 om 13:09

`Ik heb al 250 rode rattenslangen uit het ei zien kruipen en nog steeds word ik er blij van.'

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van Ronnie Joha, verzorger koudbloedige dieren.

p1060042Hoewel de meeste mensen vaak kiezen voor de olifant, giraffe en tijger als favoriete dier, had ik van jongs af aan al voorkeur voor reptielen, spinnen en andere dieren met een minder `aaibaarheidsgehalte': `koudbloedige dieren'. Dat zijn dieren die zelf geen eigen lichaamswarmte produceren.

Als jongetje hield ik al stiekem een slang verborgen op mijn kamer, nu staat mijn hele huis vol met onder andere hagedissen, gekko's en slangen. Ik werk nu bijna zes jaar op de koudbloedigen-afdeling. Mijn collega's van de olifanten en de giraffen roemen vaak de innige band die zij met de dieren hebben opgebouwd als groot pluspunt van hun werk. Dit komt onder andere omdat zij met deze dieren trainen. Met een hagedis, salamander, kikker en slang is zo'n training niet noodzakelijk om de dieren goed te kunnen verzorgen. Toch zijn ook deze soorten heel fascinerend.

Elk koudbloedig diersoort heeft zijn eigen eigenschappen. Een schildpad sjokt heel relaxt naar het eten, terwijl een hagedis er juist naartoe snelt. Daar moet je op zijn voorbereid. Elke soort heeft ook specifieke wensen: de juiste temperatuur, de vochtigheidsgraad en het voedsel: het komt heel exact aan. De juiste leefomgeving is vooral belangrijk voor het welzijn en voortplanting van de dieren. Daar besteden mijn collega's en ik dan ook erg veel aandacht aan. Onlangs kropen er bijvoorbeeld twee Egyptische landschildpadden uit hetzelfde legsel uit een ei. Heel bijzonder! Deze schildpaddensoort is zeer zeldzaam in het wild. De broedduur van de eieren is namelijk lang en daarmee is er dus ook veel tijd waarin van alles mis kan gaan. Bij het breken van de eierschalen kon ik mijn geluk niet op. Ik besef dan weer extra hoeveel ik van mijn werk houd. Ik heb al 250 rode rattenslangen uit eieren zien kruipen. Ik weet zeker dat er bij het uitkomen van het vijfhonderdste ei nog steeds een glimlach op mijn gezicht verschijnt.