Association for Historical Dialogue and Research (AHDR) uit Cyprus ontvangt Max van der Stoel Award 2016

Nieuwsbericht | 24-10-2016 | 15:32

De Association for Historical Dialogue and Research (AHDR), een in Cyprus gevestigde ngo, ontvangt van minister Koenders van Buitenlandse Zaken de Max van der Stoel Award 2016 voor de wijze waarop de organisatie geschiedenisonderwijs inzet om bevolkingsgroepen op Cyprus met elkaar te verzoenen. De prijs wordt vanmiddag uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag.

`Een goed historisch besef kan helpen een nieuw licht te werpen op de betrekkingen tussen gemeenschappen', aldus minister Koenders. `De AHDR probeert dat historische bewustzijn te versterken zodat de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen situatie en die van andere gemeenschappen op het eiland beter gaan begrijpen. De AHDR richt zich vooral op onderwijs en op het bieden van verschillende perspectieven op de geschiedenis. Dat is vandaag de dag belangrijker dan ooit, met het oog op de mogelijke hereniging van Cyprus.'

De jury stelt dat `de AHDR zich de afgelopen 13 jaar onverminderd heeft ingespannen voor een meertalige en multireligieuze samenleving waarin diversiteit en wederzijds respect en begrip worden bevorderd'.

Astrid Thors, juryvoorzitter en voormalig Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden: `Het is een voorrecht om deze prijs toe te kennen aan een organisatie met zo'n heldere visie en overtuiging dat onderwijs essentieel is voor de integratie van diversiteit.'

De co-voorzitters van de AHDR, Alev Tugberk en Kyriakos Pachoulides, nemen de onderscheiding namens de Association in ontvangst. De AHDR is in 2003 opgericht door een groep geschiedenisdocenten en historici die het historisch besef en kritisch denken onder de bevolking wilden bevorderen, en dan vooral bij schoolkinderen, leraren en het maatschappelijk middenveld.

De Max van der Stoel Award, die bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, wordt elke 2 jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor verbetering van de positie van nationale minderheden en van de betrekkingen tussen bevolkingsgroepen in de lidstaten van de OVSE. De onderscheiding is in 2001 ingesteld door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken als eerbetoon aan Max van der Stoel, een vooraanstaand Nederlands staatsman en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE, en vestigt ook de aandacht op kwesties die verband houden met nationale minderheden.