Herziening subsidiestelsel voor vrijwilligersorganisaties


Herziening subsidiestelsel voor vrijwilligersorganisaties Inspraakreacties leiden tot aanpassingenHet College van B&W is akkoord gegaan met de nota “Herziening subsidiestelsel vrijwilligersorganisaties 2017” inclusief de tarieven voor sportaccommodaties. Het college stond voor de opdracht om € 200.000,- te bezuinigen op vrijwilligersorganisaties. Wethouder Geert Gabriëls: “We hebben duidelijke keuzes gemaakt waarbij jeugd, ouderen, gehandicapten en kwetsbare groepen zijn ontzien. Op basis van de inspraakreacties van organisaties zijn de subsidieregels op een aantal onderdelen nog aangepast.” Het is de bedoeling dat de nota door de gemeenteraad in de vergadering van 23 november wordt vastgesteld.
De gemeenteraad heeft voor het nieuwe subsidiebeleid eerst de uitgangspunten vastgesteld. Daarmee heeft het college duidelijke keuzes gemaakt waarop wel en niet bezuinigd gaat worden:

Jeugdsubsidies blijven bestaan, wel worden deze meer gelijk getrokken,
Ouderen, gehandicapten en kwetsbare groepen worden ontzien,
Subsidies voor volwassenen komen te vervallen,
Sommige incidentele subsidies komen te vervallen,
Voor de hoogte van de tarieven sluit Weert aan bij gemiddelden in de regio,
De grondslagen voor subsidies worden eenvoudiger en er komt een heldere afbouwregeling.
Ingebrachte zienswijzen
Er hebben 22 organisaties gebruik gemaakt van de inspraakmogelijkheden. Dit heeft er toe geleid dat de nota op onderdelen is aangepast.

Ouderenverenigingen en vrouwenverenigingen krijgen in plaats van 1 jaar een overgangstermijn van 2 jaar om te voldoen aan de nieuwe eisen voor het minimaal aantal leden en activiteiten.
De afbouwregeling is aangepast.
Afbouw van de subsidie voor zaal Bee-j Bertje in drie jaar in plaats van twee jaar.
De aanvullende jeugdsubsidie voor scoutinggroepen is verhoogd van € 20,- naar € 33,50.
Harmonieën en fanfares behouden het huidige subsidieniveau.
De tarieven van de voetbalvelden in Altweerterheide, Tungelroy en Swartbroek worden verhoogd naar € 2.250,- (in plaats van naar € 3.000,-).
Hoe zijn organisaties betrokken?
Geprobeerd is om bij de herziening van het subsidiestelsel zoveel mogelijk de vrijwilligersorganisaties en de geïnteresseerde bewoners te betrekken. Daarom zijn er vóór de vaststelling van de uitgangspuntennotitie twee informatiebijeenkomsten en begin maart twee interactieve sessies gehouden. Nadat de organisaties kennis hebben kunnen nemen van de conceptstukken zijn er nog twee inloopavonden georganiseerd in juli.
Nota inzien
De nota “Herziening subsidiestelsel vrijwilligersorganisaties 2017” inclusief de tarieven voor sportaccommodaties is te vinden op www.weert.nl/subsidiestelsel.Geplaatst: 25-10-2016