In hoger beroep gevangenisstraffen van 12 jaar geeist voor schietpar..


25 oktober 2016 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van 12 jaar geeist tegen een vader en zoon die worden verdacht betrokken te zijn bij een schietpartij die op 15 juni 2012 plaatsvond op de Beijerlandselaan in Rotterdam.

Aan het einde van die middag werd het slachtoffer (43 jaar) op de Beijerlandselaan door een oudere man in de houdgreep genomen. Een jongere man rende, met een geladen pistool in zijn hand, op het tweetal af. Kort daarna was een schot hoorbaar. Het slachtoffer viel op de tramrails. De twee
mannen die hem belaagden gaven hem nog een aantal trappen, waaronder tegen het hoofd. Vervolgens vluchtten zij weg. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Het onderzoek leidde naar een, inmiddels, 27-jarige man uit de Verenigde Staten en zijn vader, die in Spanje woonachtig is. De verdachten en het slachtoffer zouden mogelijk verwikkeld zijn in een ruzie om drugs. De mannen zijn kort na de schietpartij naar het buitenland gevlucht.

In hoger beroep stond onder meer de vraag centraal wie op het slachtoffer heeft geschoten: de vader of de zoon. De zoon ontkent, de vader is niet op de zitting verschenen. Het OM is van mening dat het bewijsmateriaal, inclusief de camerabeelden, slechts tot de gevolgtrekking kunnen leiden dat
de zoon heeft geschoten. Daarnaast is de vraag aan de orde geweest of er sprake is van voorbedachte raad. De verdachten hebben verklaard een wapen te dragen omdat zij bedreigd zouden worden door het slachtoffer. Het OM is van mening dat, hoewel er op zich wel aanwijzingen zijn dat de
verdachten bewust naar de Beijerlandselaan zijn gegaan om de confrontatie met het slachtoffer op te zoeken, niet kan worden uitgesloten dat de schietpartij het gevolg is geweest van een toevallige ontmoeting en ter plaatse oplopende emoties. Dat staat aan bewezenverklaring van moord in de weg.
De advocaat-generaal is wel van mening dat de dood van het slachtoffer beide mannen kan worden aangerekend op grond van het feit dat vader en zoon mogelijk stilzwijgend, maar ten tijde van de schietpartij, nauw en bewust hebben samengewerkt om het slachtoffer uit te schakelen.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de zoon in eerste aanleg voor doodslag tot een gevangenisstraf van elf jaar. De officier van justitie had voor moord een gevangenisstraf van achttien jaar geeist. De vader hoorde ook een gevangenisstraf van achttien jaar tegen zich eisen. Hij werd
vrijgesproken van de levensberoving en kreeg een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd voor openlijk geweldpleging tegen het slachtoffer. Zowel het OM als de zoon zijn tegen de vonnissen in hoger beroep gegaan.

De uitspraak volgt (naar verwachting) over twee weken.

Deel dit op

*