Meerdere opties voor vervolging van daders neerhalen MH17 onderzocht

Nieuwsbericht | 24-10-2016 | 17:06

Het kabinet werkt verschillende opties uit voor vervolging en berechting van daders van het neerhalen van vlucht MH17. Er is nog geen beslissing genomen. Het kabinet houdt er wel rekening mee dat naar Nederland zal worden gekeken om vervolging en berechting te verwezenlijken. Om daarop maximaal te zijn voorbereid streeft het kabinet ernaar de uitwerking van opties zo veel mogelijk gereed te hebben voor het moment dat de keuze voor het meest effectieve vervolgings- en berechtingsmechanisme moet worden gemaakt.

Dit schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft op 28 september 2016 de eerste resultaten gepresenteerd in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het JIT gaat door met het strafrechtelijk onderzoek. Er wordt nog uitgebreid onderzoek gedaan naar de personen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Het is van essentieel belang dat het JIT ook de volgende stappen in het onderzoek in alle onafhankelijkheid en zonder politieke bemoeienis kan doen om de kans op berechting te maximaliseren.

Na het veto van de Russische Federatie in de VN-Veiligheidsraad tegen een VN-tribunaal is samen met de JIT-landen - Australie, Belgie, Oekraine, Maleisie en Nederland - gekeken naar mogelijkheden voor vervolging en berechting. Daarbij zijn twee opties nader uitgewerkt: een op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in en door een van de JIT-landen. Hierbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat naar Nederland zal worden gekeken bij een keuze voor nationale vervolging door een van de JIT-landen.

Beide opties zijn complex en kennen juridische obstakels. Dit vergt de komende tijd verder uitzoekwerk om mogelijke juridische lacunes in te vullen en obstakels op te lossen. Duidelijk is dat er ook formele stappen zullen moeten worden genomen, zoals het sluiten van verdragen en het realiseren van (uitvoerings)wetgeving. Het uitgangspunt van het kabinet is dat de kans op een effectieve vervolging zo groot mogelijk moet zijn. Daarbij is een aantal juridische aspecten van belang, waaronder de overdracht van strafvervolging. Daarover wordt met de JIT-landen overlegd.

De keuze voor het meest effectieve strafrechtelijke vervolgings- en berechtingsmechanisme zal gemaakt worden zodra het strafrechtelijk onderzoek dat toelaat. Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van het neerhalen van vlucht MH17 en het voor de rechter brengen van deze personen blijft de hoogste prioriteit van het kabinet. Hier kan het kabinet naast de samenwerking met de JIT-landen rekenen op brede steun van de internationale gemeenschap.