Peilbeheer IJsselmeergebied: samenwerken als basis | Rijkswaterstaat

Peilbeheer IJsselmeergebied: samenwerken als basis

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 25 oktober 2016- Laatste update: 25 oktober 2016 12:47 uur

Zoet water beter verdelen in droge of juist natte perioden. Dat is wat Rijkswaterstaat samen met 9 waterschappen zo goed mogelijk wil regelen in het IJsselmeergebied.

Dat staat of valt met een goede samenwerking tussen alle waterbeheerders. Jan Albert Kram, projectleider Operationaliseren flexibel peilbeheer en Slim watermanagement, vertelt over de aanpak.

Operationaliseren flexibel peilbeheer

Hij legt uit: 'In het nieuwe peilbesluit voor het IJsselmeergebied staat dat Rijkswaterstaat maatregelen neemt om de zoetwatervoorraad in het IJsselmeergebied op peil te houden. Alleen de vraag blijft dan: hoe gaan we dat doen? Dat is waar mijn team zich mee bezig houdt, in samenwerking met waterschappen en waterbeheerders in het IJsselmeergebied.'

Slim watermanagement

'Waterbeheerders kunnen met flexibel peilbeheer, als de weersomstandigheden hierom vragen, het waterpeil verhogen of verlagen en waterbuffers gebruiken. Daarom is het belangrijk dat waterbeheerders in het IJsselmeergebied nog meer gaan samenwerken. Dat wordt gedaan onder de noemer van Slim watermanagement. Ze bespreken elkaars belangen en problemen en delen hun ervaring en kennis. Want wanneer je elkaar goed kent en informatie deelt, kun je ook gezamenlijk beter beslissingen nemen. De waterpeilen van de meren en de aangrenzende gebieden moeten immers goed op elkaar zijn afgestemd. Een goed voorbeeld is dat Zuiderzeeland water inlaat en door heel Flevoland weer uit pompt naar het Veluwemeer als daar het waterpeil te ver is gezakt', sluit Kram af.

Meer nieuws

* Meer nieuws IJsselmeer: zoetwatervoorraad op peil