‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen


Een absurdistische roman over de bodem van de Kroatische samenleving, geschreven door een van de belangrijkste Kroatische schrijvers van vandaag. Vertaling is van Sanja Kregar. Uitgegeven door KLIN. De boekpresentatie is vrijdag 28 oktober om 17 uur in De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227 in Amsterdam.

AMSTERDAM, 20161025 -- Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport organiseren, maar hij beseft dat dit een omgeving is waar niets wil groeien, waar ongelukken elkaar opvolgen en waar bovendien de duivel lijkt te regeren. De verlaten kousenfabriek, waar het gevecht plaats moet vinden, wordt bezet door woedende ontslagen arbeiders. Tegelijkertijd houdt ‘Het huis waar de duivel woont’ de bewoners van De Gasfabriek bezig. Daar spookt het al een geruime tijd, zeker nadat de eigenaar op een bizarre wijze aan zijn einde is gekomen.

[Omslag ‘Het huis waar de duivel woont’] Goran Tribuson (1948) is een reus in de Kroatische literaire wereld. Hij heeft meer dan 40 romans en korte verhalenbundels geschreven, naast vele theoretische werken en film- en televisiescenario’s. In 2008 werd hij lid van de Kroatische Academie van Kunsten en Wetenschappen. Toch is hij buiten Kroatië relatief weinig bekend.

Tribusons proza is maatschappij-kritisch, scherp maar humoristisch van toon en stilistisch trefzeker. Hij schuwt de grove straattaal en -manieren niet en schrijft bij voorkeur over de mensen op de bodem van de samenleving. Zijn absurdistische romans zijn wrang maar beschouwend en behoren tot de beste van het genre. 

'Het huis waar de duivel woont' is de vierde roman van Goran Tribuson in het Nederlands, uitgegeven door Uitgeverij KLIN (Kroatische Literatuur In Nederland). Klik hier voor een leesfragment en hier voor meer over zijn boeken en recensies.


Bestelinformatie: