UNICEF roept Italië op wet bescherming onbegeleide vluchtelingenkinderen aan te nemen

28 oktober 2016

UNICEF roept Italië op wet bescherming onbegeleide vluchtelingenkinderen aan te nemen

Rome – Lampedusa - Den Haag, 28 oktober 2016 - UNICEF roept het Italiaanse parlement dringend op een historisch wetsvoorstel aan te nemen voor betere steun en bescherming aan onbegeleide en alleenstaande vluchtelingen- en migrantenkinderen. Dit jaar kwamen ten minste 20.000 onbegeleide kinderen aan in Italië. De nieuwe wet is dringend nodig om de kinderen te beschermen die hun leven riskeren om de Italiaanse kusten te bereiken, zegt UNICEF. Door de EU-Turkije overeenkomst is de route van Noord-Afrika naar Italië nu de belangrijkste route voor mensen die vluchten vanwege oorlog, vervolging en wanhoop. Het is tegelijkertijd de langste en meest gevaarlijke route. Eén op de 47 personen vindt er de dood.

De afgelopen dagen overleed een driejarige jongen net na aankomst op het kleine eiland Lampedusa door verstikking, stierf een jonge vrouw aan ernstige brandwonden opgelopen in een boot en werd een hoogzwangere vrouw per helikopter geëvacueerd naar Sicilië. Een tienermeisje en twee tienerjongens kwamen op Lampedusa aan met schotwonden en vier jongeren met derdegraads brandwonden. Ook zij moesten worden geëvacueerd voor medische noodhulp. Op 25 en 26 oktober zijn 4.300 mensen gered door de Italiaanse kustwacht, 17 mensen zijn dood gevonden op boten.

Het wetsvoorstel 'Proposta Zampa' ligt nu bij de Italiaanse Senaat. Het is de eerste uitgebreide wet over opvang en bescherming van onbegeleide kinderen in Italië. Samen met andere organisaties heeft UNICEF zich hier de afgelopen drie jaar sterk voor gemaakt. De uitgangspunten van het wetsvoorstel zijn in lijn met de door UNICEF bepleite bescherming aan vluchtelingen- en migrantenkinderen.

• Onbegeleide en alleenstaande kinderen worden niet onderworpen aan refoulement of terugkeer die hen kan schaden.

• Verkort de tijd die onbegeleide en alleenstaande kinderen doorbrengen in de eerste lijn opvangcentra.

• Harmoniseer en verbeter de procedures voor leeftijdsonderzoek, zodat dit op een kindvriendelijke manier plaatsvindt.

• Zorg voor een nationaal opvangsysteem met minimumnormen in alle opvangcentra.

• Zet gekwalificeerde culturele mediators in om met kwetsbare jongeren te kunnen communiceren.

• Ondersteun gastgezinnen en pleegzorg voor kinderen en benoem zo snel mogelijk vrijwillige voogden.

De Italiaanse overheid heeft 600 miljoen euro toegewezen aan gemeenten die de meeste migranten en vluchtelingen ontvangen. De langverwachte fondsen zullen zorgverleners, groepen en organisaties ondersteunen die opvangcentra beheren en activiteiten voor vluchtelingen faciliteren. UNICEF Italië heeft samen met andere organisaties erop aangedrongen dat minderjarige vluchtelingen en migranten in deze plannen worden opgenomen.

UNICEF heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het gezondheidsteam op Lampedusa met een gynaecoloog en een culturele mediator om de hulp aan jonge (zwangere) vrouwen en onbegeleide kinderen in nood te verbeteren. Ook heeft UNICEF een kindvriendelijke ruimte opgezet in het plaatselijke ziekenhuis.