Regio Arnhem-Nijmegen gaat voor unieke inkoop duurzame elektriciteit


Regio Arnhem-Nijmegen gaat voor unieke inkoop duurzame elektriciteitOp 1 januari 2018 gaan 17 gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen niet meer afzonderlijk, maar samen duurzame elektriciteit inkopen.
Uniek in deze aanbesteding is dat de duurzame energie uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt door energiebronnen die (deels) nog gerealiseerd moeten worden. Het is de eerste aanbesteding in Nederland waarin dit zo expliciet wordt vastgelegd.

Energieneutrale regio

De regio Arnhem-Nijmegen wil in 2050 een energieneutrale regio zijn. Om die doelstelling te halen, moet de energie die in de regio wordt gebruikt afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen in de regio zelf. De gemeenten geven het goede voorbeeld door bij de nieuwe aanbestedingsronde ambitieuze/vergaande eisen te stellen.

Stapsgewijs naar 100% groene elektriciteit

De ambitie is om uiteindelijk 100% groene elektriciteit te gebruiken. Dat gebeurt in stappen. In de aanbesteding dagen de gemeenten aanbieders uit om zo snel mogelijk 100% van de stroom uit nog te realiseren bronnen in de regio te leveren. Na 5 jaar moet de winnende partij de door hem toegezegde percentage hebben bereikt. Dan wordt het contract verlengd. Het deel van de stroom dat nog niet uit de regio komt, moet wel duurzaam zijn en in Nederland zijn opgewekt.

Eerste stap naar energieneutrale toekomst

Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen en coördinerend bestuurder voor de aanbesteding van de 17 gemeenten: “Niet eerder is door gemeenten de inkoop van elektriciteit gekoppeld aan de realisatie van duurzaam opwekvermogen in de regio. Qua duurzaamheid en omvang is dit ook een unieke aanbesteding. Dat is dus altijd spannend, maar de 17 gemeenten in de regio denken na uitgebreid onderzoek dat het mogelijk is. Wij leggen de lat bewust hoog, omdat we in de regio Arnhem-Nijmegen nu echt het verschil willen maken. Als dit lukt, is het een geweldige impuls voor andere lokale en regionale samenwerkingsverbanden die streven naar een energieneutrale toekomst. Wij hebben nu de kans om die stap als eerste te zetten.”; aldus de Arnhemse wethouder Anja Haga

Aanbesteding

Op 16 november 2016 wordt de aanbesteding gepubliceerd en kunnen energieleveranciers hun aanbieding gaan doen. De definitieve gunning is eind juni 2017. De looptijd van de overeenkomst voor de levering van elektriciteit bedraagt 5jaar met een verlengingsoptie van maximaal 15 jaar.

Samenwerkende gemeenten

De 17 gemeenten die samenwerken in deze aanbesteding zijn Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

New energy made in Arnhem

De innovatieve aankoop van groene energie, past bij de ambities van Arnhem op het terrein van duurzaamheid. Die zijn vastgelegd in het het programmaplan New energy made in [Arnhem] (pdf 10.4 MB). In september 2015 heeft de gemeenteraad dit programma vastgesteld. In 2020 staat Arnhem in Nederland en erbuiten bekend als dé stad waar bedrijfsleven en onderwijs doorbraken creëren op het gebied van duurzame elektriciteit. Arnhem heeft in 2020 in de eigen stad ontwikkelde trolleybussen die van de draad verder kunnen rijden op accu's. Er liggen 125.000 zonnepanelen op daken, die zoveel mogelijk gekoppeld zijn aan laadpalen voor elektrische auto's. Er zijn ook vijf zonnevelden en vier windturbines gebouwd. Grote energiegebruikers in Arnhem Noord zijn aangesloten op het warmtenet. Het programmaplan is mede gebaseerd op de energiepotentiekaart (pdf 8,9 MB).
Publicatiedatum: 10 november 2016
Uitgelicht