Meerjarenplan onderwijshuisvesting in Hoorn | Gemeente Hoorn


Meerjarenplan onderwijshuisvesting in Hoorn10-11-2016Het college en alle schoolbesturen van het primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Hoorn hebben samen een integraal uitvoeringsplan gemaakt voor de onderwijshuisvesting. De raadscommissie bespreekt het plan op 22 november.Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 13 december hierover een besluit.
Wanneer dat besluit is genomen, beschikt de gemeente Hoorn voor het eerst in de geschiedenis over een strategisch langetermijnplan voor onderwijshuisvesting voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs met een structurele financiering. Het zogeheten Uitvoeringsplan Onderwijshuisvesting PO en (V)SO is een concrete uitwerking van de eerder vastgestelde gezamenlijke visie op Onderwijshuisvesting en het Toekomstplan. Het is het resultaat van een zorgvuldig proces tussen de diverse schoolbesturen en de gemeente. Het ordent en beschrijft de totale langetermijnopgave op het gebied van huisvesting in Hoorn, waarbij rekening is gehouden met de onderwijskundige en maatschappelijke uitdagingen van de toekomst.
Prioritering aanpak gebouwenIn de eerste fase van 2017 tot 2024 worden de meest urgente dossiers opgepakt. Er wordt gestart met het integraal kind- en expertisecentrum (IKEC) voor het speciaal (basis)onderwijs, tijdelijke lokalen voor de snel groeiende basisschool Elif, herhuisvesting voor VSO De Spinaker, herhuisvesting en IKC-ontwikkeling met de basisscholen in de binnenstad en vervanging van de semipermanente lokalen voor jenaplanschool de Tandem. Ook is er een doorkijk gemaakt naar de opgaven voor de tweede fase, van 2024 – 2030. Hierin staan IKC-ontwikkeling en herhuisvesting van de basisscholen in de wijken Risdam-Zuid en Risdam-Noord, zowel als in de wijk Kersenboogerd-West. AanpakBij het maken van de prioritering is gekeken naar de bouwkundige staat, de duurzaamheid en de geschiktheid voor hedendaags en passend onderwijs van alle bestaande gebouwen. Daarnaast is per wijk gekeken naar de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van leerlingaantallen en naar de fysieke en sociale ontwikkelingen in de wijk. Na een lang en zorgvuldig proces zijn alle besturen en de gemeente gekomen tot een gezamenlijke en unaniem gedragen volgorde. Onderdeel van de werkwijze is dat ontwikkelingen steeds aandachtig zullen worden gemonitord en dat de plannen op regelmatige basis tegen het licht wordt gehouden, zodat desgewenst altijd kan worden bijgestuurd.
Wethouder Samir Bashara: ‘Goede huisvesting is een absolute randvoorwaarde voor goed onderwijs. We hebben samen met de schoolbesturen gekeken naar wat we belangrijk vinden in de huisvesting van de toekomst. Daarbij staat onder andere de ontwikkeling in de richting van meer integrale voorzieningen centraal. We hebben zorgvuldig samen afgewogen waar we als eerste moeten investeren, omdat je nu eenmaal niet overal tegelijk kunt starten. Dit blijven wij ook in gezamenlijkheid monitoren. Het is een dynamisch proces. Met dit plan spelen we voor het eerst in Hoorn structurele middelen vrij voor de onderwijshuisvesting, waardoor we meerjarig kunnen plannen en afwegen. Door deze aanpak vindt de besluitvorming over onderwijshuisvesting niet langer ad hoc plaats, maar volgens een gezamenlijk opgesteld en afgewogen plan. Ik ben heel blij en ook trots op wat wij met elkaar hebben bereikt. Dit is een bijzonder belangrijke en grote stap voor het onderwijs en de ontwikkeling van onze kinderen in Hoorn en omstreken.’
Kwaliteit huisvestingIn het plan staat een aantal ambities om de kwaliteit van de schoolgebouwen te verbeteren. Zo willen de betrokken partijen dat bij groot onderhoud en nieuwbouw minimaal de normeringen voor Frisse scholen worden gehaald om het binnenklimaat te verbeteren. We gaan voldoen aan alle hedendaagse eisen voor duurzaamheid. Bovendien wordt samen actief gezocht naar mogelijkheden om nog verdergaande verduurzaming na te streven. De gemeente en de schoolbesturen spannen zich in om het gebouwenbestand aan te laten sluiten op de toekomstige vraag naar ruimte en kwaliteit.  Verdere procesDe raadscommissie bespreekt het uitvoeringsplan op 22 november. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 13 december hierover een besluit. Het raadsvoorstel en het uitvoeringsplan zijn (vanaf vrijdag 11 november) te vinden op: www.hoorn.nl/raadsinformatie.

Print