Keizer Wilhelm II als stripfiguur


Stripboek 'De keizer die zijn land ontvluchtte'

DOORN, 20161124 -- Waar vroeger de keizer zijn rondje wandelde, presenteert striptekenaar Hennie Vaessen 25 november in paviljoen WOI bij Huis Doorn, zijn stripboek over keizer Wilhelm II.

Keizer Wilhelm II als stripfiguurEen foto uit juni 1940 van Wilhelm II op de erebegraafplaats op de Grebbeberg inspireerde Hennie Vaessen tot het schrijven van een stripboek over Wilhelm II. Wilhelm, geboren in het geslacht Hohenzollern, voorbestemd om grote dingen tot stand te brengen, leefde een leven met hoogte- én dieptepunten. Als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt gaat het bergafwaarts met Wilhelms macht. In 1918 moet hij zelfs vluchten voor zijn leven naar het kleine en neutrale Nederland. Hilarische momenten wisselen zich af met diep menselijke tragiek. Uiteindelijk sterft Wilhelm door bijna iedereen vergeten in zijn eigen koninkrijkje in Doorn.

Het leven van Wilhelm II is een goudmijn voor elke stripmaker
Hennie Vaessen voert deze keizer overtuigend ten tonele in een vlotte realistische tekenstijl. Niet als een bordkartonnen stripfiguur maar als mens van vlees en bloed. Ondanks al zijn fouten, een echt persoon, waarmee de lezer zich kan vereenzelvigen.

Dit is niet het eerste stripverhaal van Hennie Vaessen. Hij heeft diverse historische stripboeken over de Slag om Arnhem en de Strijd om de Grebbeberg op zijn naam staan. Deze boeken zijn alle enthousiast ontvangen.

Het stripboek is een geweldig instrument om jong en oud te informeren over het fascinerende leven van Wilhelm II en over de beide wereldoorlogen. Het stripboek wordt daarom ook ingezet bij de educatieve programma’s van Museum Huis Doorn.

Dit stripboek is tot stand gekomen met ondersteuning van Museum Huis Doorn, het VSB-fonds en het Prins Bernardfonds.

Praktische informatie:
Verkoopprijs 16,00 euro, Hardcover, 44 pagina’s, isbn: 978-94-90000-07-3
uitgeverij: PelikaanPers