Raad bespreekt belastingen 2017 | Gemeente Hoorn


Raad bespreekt belastingen 20179-12-2016Op dinsdag 13 december buigt de Hoornse raad zich over het voorstel voor de belastingen in 2017.Bij de behandeling van de begroting 2017 besloot de raad al om de belastingtarieven met 0,9% te verhogen. Dat is gelijk aan de trendmatige stijging. Daarnaast stelt het college voor om bepaalde tarieven meer te verhogen, om deze tarieven meer kostendekkend te maken. Dat uitgangspunt stelde de raad eerder vast in november 2014. Het gaat dan met name om de afvalstoffenheffing, de begraafrechten en de leges voor omgevingsvergunningen bouwen. Op verzoek van stichting Lokaal Ondernemersonds wordt ook het tarief van de reclamebelasting in de binnenstad met 10 procent verhoogd. De meeropbrengst van 25.000 euro komt ten goede van het programma Hoorn Marketing. De raad nam eerder al het initiatief om een meevaller binnen de rioolheffing te gebruiken om dit tarief juist te verlagen.
Burgerinitiatief vuurwerkvrije zones De raad bespreekt dinsdag ook een burgerinitiatief van ruim 50 inwoners om nog in 2016 vuurwerkvrije zones in te stellen bij onder meer verzorging- en verpleegtehuizen, het ziekenhuis, kinderboerderijen, het dierenasiel en meer plekken waar volgens de initiatiefnemers stilte en rust gewenst is. In 2017 willen zij een algeheel verbod voor vuurwerk voor particulieren en willen zij dat de gemeente tijdens de jaarwisseling op een centrale plek een vuurwerkshow organiseert. De indieners van het burgerinitiatief vinden de risico’s van het hedendaagse vuurwerk en de overlast te groot.
De eerste vraag aan de raad is of het benodigde aantal handtekeningen aanwezig is. Daarna moet de raad bepalen of het initiatief voldoet aan de regels. In dit geval gaat het niet om een raadsbevoegdheid, maar om een collegebevoegdheid. De mogelijkheid die rest is dat de raad besluit het initiatief wel of niet door te geven aan het college van B en W. Zij zouden er dan mee aan de slag moeten.
Volg de raadDe agenda en de stukken staan op www.hoorn.nl/gemeenteraad. De raadsvergadering van dinsdag 13 december start om 20:00 uur in de raadszaal van het stadhuis. Alle publiek is van harte welkom bij de vergadering. De vergadering is ook live te zien of later terug te kijken via webcast.nl/hoorn. En tot slot is er nog de mogelijkheid om de raadsvergadering via Twitter (www.twitter.com/raadhoorn) te volgen.

Print