Verdachte oplichting en identiteitsfraude langer vast


15 december 2016 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 26-jarige Amsterdammer die op 11 december is aangehouden wegens oplichting, identiteitsfraude en witwassen, zit tenminste twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam beslist.

De man zou samen met een vriendin tickets voor concerten, evenementen of feesten via internet te koop hebben aangeboden. De tickets werden echter niet geleverd nadat klanten ervoor hadden betaald. In het onderzoek komen meer dan 2 duizend personen uit het hele land naar voren die zouden zijn
benadeeld.

De verdachte zou de gedupeerden hebben gevraagd het geld voor de tickets over te maken op een rekening van een katvanger of een prepaid creditcard. Ook zou hij een aantal gedupeerden hebben gevraagd een foto van zichzelf te sturen waarop ze een identiteitskaart vasthouden.

Van een aantal aangevers zou de man hun persoonsgegevens en prive foto's hebben gebruikt om nepprofielen aan te maken op Facebook of Marktplaats. Vanaf deze nepprofielen werden vervolgens tickets te koop aangeboden die niet werden geleverd nadat ervoor was betaald.

De gevolgen voor deze aangevers waren groot. Een aantal van hen werd op hun werk benaderd door gedupeerden die verhaal kwamen halen. Hun namen werden op oplichtingssites en fora genoemd als personen die anderen zouden hebben opgelicht. Dit heeft een enorme impact gehad op hun persoonlijke
levenssfeer.

In dit onderzoek is eerder dit jaar een vriendin van de verdachte aangehouden. Deze vrouw van 31 jaar eveneens uit Amsterdam is op last van de officier van justitie heengezonden. Ze blijft wel verdachte.

Deel dit op

*