Inwoners Baarle-Nassau ontvangen de meeste kerstkaarten


AMSTERDAM, 20161215 -- Inwoners van Baarle-Nassau ontvangen de meeste kerstkaarten van Nederland per post. Hiermee blijven zij inwoners van het Noord-Hollandse Blaricum nipt voor. Dit blijkt uit het onderzoek van Greetz, de Nederlandse marktleider in online echte wenskaarten.

Inwoners van Baarle-Nassau ontvangen gemiddeld 18,6 kerstkaarten per persoon, waarmee zij de inwoners van Blaricum (18,5) en Schoonhoven (15,4) voorblijven. In de strijd om het meeste aantal verzonden kerstkaarten zijn de rollen juist omgedraaid. Hier scoren inwoners van Blaricum het hoogst, per inwoner worden gemiddeld 16,0 kerstkaarten verstuurd. In Baarle-Nassau gaat het om 15,0 kerstkaarten. De top 3 wordt hier volgemaakt met het Gelderse Rozendaal (10,4 kerstkaarten).

Inwoners Drenthe ontvangen meeste kerstkaarten; Friese postbezorgers hebben het rustig
Drentse postbezorgers kunnen hun borst nat maken, want Drentenaren ontvangen gemiddeld de meeste kerstkaarten van alle Nederlanders. Ook worden er gemiddeld veel kerstkaarten bezorgd bij huishoudens in Flevoland en Utrecht. Friese postbodes hebben het een stuk minder druk in de kerstperiode. Van alle Nederlanders ontvangen Friezen gemiddeld de minste kerstkaarten. Ter vergelijking: de gemiddelde Drent ontvangt bijna drie keer zoveel kerstkaarten per post.

Drukte op laatste drie dagen voor kerst, vooral vrouwen actief
Hoewel de uittocht van Sinterklaas normaal gesproken het startsein is voor de kerstkaarten, wordt een kwart van de kerstwensen pas tijdens de laatste drie dagen voor kerst verstuurd. Niet alleen aan complete families en vriendenkringen, maar er vinden dan ook veel kleine bestellingen plaats. Hoogstwaarschijnlijk om nog even snel iemand een kaartje te sturen van wie zelf (onverwacht) een kaartje ontvangen werd, maar waar nog geen kerstgroet naartoe was gestuurd. Een kwestie van nog snel even regelen voor de kerst dus. Bij het versturen van de kerstkaarten nemen vrouwen duidelijk het initiatief. Liefst 4 op de 5 kerstkaarten die worden verstuurd, zijn verzonden door dames.

Rode enveloppen meest geliefd en zondag 18 december de drukste dag
Met de mogelijkheid om te kiezen tussen enveloppen in diverse kleuren, kiest maar liefst 62% van alle verzenders van een kerstkaart voor een rode envelop. Rood blijft de ultieme kerstkleur, op afstand gevolgd door groene en witte enveloppen. De meeste kerstkaarten zullen naar verwachting op zondag 18 december verstuurd worden.

Meer leuke feiten over kerstkaarten kun je vinden op https://www.greetz.nl/kerstkaartenonderzoek2016