Veilig wonen in de Huissensche Waarden | Rijkswaterstaat

Veilig wonen in de Huissensche Waarden

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 16 december 2016- Laatste update: 16 december 2016 10:35 uur

De kadeverlaging Scherpekamp is een maatregel van Rijkswaterstaat om het rivierengebied tegen overstromingen te beschermen. Ook andere maatregelen in de Huissensche Waarden moeten zorgen voor een betere doorstroming bij hoogwater.

De kadeverlaging Scherpekamp houdt in dat de zomerkade over een lengte van 700 m met ongeveer 1 m wordt verlaagd. Het gaat om het stuk vanaf de winterdijk tot aan de 'knik' vlakbij de steenfabriek. Door de kade Scherpekamp te verlagen kan bij hoogwater het water makkelijker door de uiterwaarden stromen dan nu het geval is. Daardoor krijgt het water meer ruimte als dat nodig is en loopt de waterstand niet onnodig op. Door het rivierwater bij extreem hoge waterstanden vanaf de kade Scherpekamp de Huissensche Waarden te laten inlopen, stroomt het water meteen de goede kant op: stroomafwaarts richting zee.

Kribverlaging en stroomlijning

De kadeverlaging Scherpekamp is niet de enige maatregel die Rijkswaterstaat in de Huissensche Waarden treft. Ook de projecten Kribverlaging Pannerdensch Kanaal en Stroomlijn dragen bij aan het verbeteren van de hoogwaterveiligheid in deze omgeving. De kribverlaging is een maatregel waarbij de kribben en de gestrekte oevers in het Pannerdensch Kanaal worden verlaagd en de waterstand tot 4 cm daalt. In 2016 is de planuitwerkingsfase van dit project gestart. Deze fase eindigt in 2017 met een variantkeuze.

Uitvoering van de kribverlaging is voorzien in 2019. In het project Stroomlijn verwijdert Rijkswaterstaat in de uiterwaarden begroeiing op plekken waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt, de zogenaamde stroombaan. Dit project is al in uitvoering en zal in 2017 worden afgerond.

Ruimte voor de Rivier

Een deel van de maatregelen van Rijkswaterstaat in de Huissensche Waarden maakt deel uit van het programma Ruimte voor de Rivier. Met dit programma wordt het Nederlandse rivierengebied beschermd tegen overstromingen. Ook zorgt het programma voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. In totaal gaat het om ruim 30 maatregelen die zorgen dat het water sneller wordt afgevoerd.

Meer nieuws

* Meer nieuws: Pannerdensch kanaal: kadeverlaging Scherpekamp