Een olifantgeboorte is het allermooiste

Geplaatst op 16 december 2016 om 13:27

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van olifantverzorger Dominique Elsenaar.

"Afgelopen week hebben wij het grote olifantennieuws bekendgemaakt: olifant Indra is drachtig! Olifanten zijn maar liefst tweeentwintig maanden drachtig, waarvan Indra nog vier maanden heeft te gaan. Om het moment van de bevalling niet te missen, hebben wij rond de uitgerekende bevallingsdatum een maand ingepland waarbij er 's nachts altijd een verzorger in het binnenverblijf aanwezig zal zijn. Wij toveren de tribunes om tot een comfortabel slaapplekje!

Als het bijna zover is, zal je zien dat Indra een beetje onrustig wordt. Ook heeft zij dan nog maar weinig eetlust en wordt liggen steeds lastiger voor haar. Op een gegeven moment krijgt Indra weeen. In de meeste gevallen bevalt een olifant midden in de nacht, dus zodra de verzorger dit opmerkt, worden alle olifantverzorgers uit hun bed gebeld. Iedereen snelt zich dan naar het dierenpark om daar met zijn allen te wachten op het grote moment.

Langzaamaan zal er onder de staart een bult verschijnen, waarna het olifantje eruit `floept'. Het olifantenkleintje probeert binnen vijf minuten al te gaan staan. Om dat te stimuleren, schopt de moederolifant vaak wat tegen het jong. Voor de bezoekers die via de webcam de bevalling volgen, kan dit er misschien vervelend uitzien. Het is absoluut geen agressief gedrag, maar juist om de kleine snel in de benen te helpen. Indra is na de bevalling kwetsbaar, daarom helpt oma Warwar haar de eerste dagen met het jong. Warwar is de oudste, meest ervaren olifant en de leidster van de kudde.

Olifantenkleintjes zijn ook fantastisch voor een kudde. Je kunt de olifanten nog zo verwennen met lekkere snoepjes en leuke dingetjes om mee te spelen, maar werkelijk niets kan hen zo gelukkig maken als de geboorte van een olifantje. Olifanten zijn enorm intelligente en emotionele dieren. Zij worden heel blij en enthousiast van een nieuw familielid in de groep. Wij hebben een sterk vermoeden dat Kina ook drachtig is. Dat Indra nu als eerste bevalt, is ontzettend leerzaam voor Kina. Zo kan zij alvast kijken hoe haar moeder het doet voordat zij haar jong op de wereld zal zetten.

Ik leef echt enorm toe naar het moment dat het kleine olifantje geboren wordt. Het is als olifantverzorger het allermooiste wat je kunt meemaken."