Google verwijdert antisemitische zoeksuggesties na oproep CIDI

in Antisemitisme / by Paul / on 22/12/2016 at 15:52 / Tags: antisemitisme, CIDI, vooroordelen

CIDI heeft Google Nederland eind vorige week opgeroepen om haatdragende suggesties te schrappen uit de automatische aanvullingensystematiek van de zoekmachine. Bij de zoekterm "Joden zijn" bijvoorbeeld, genereerde de zoekmachine vanzelf de aanvullingen "Joden zijn slecht" en "Joden zijn gevaarlijk". Ook bij de zoektermen "moslims zijn" en "zigeuners zijn" verschenen er haatdragende aanvullingen.

screenshot van Google. De haatdragende zoeksuggesties zijn inmiddels niet meer te zien.

screenshot van Google. De haatdragende zoeksuggesties zijn inmiddels niet meer te zien.

De automatische aanvullingen zijn gebaseerd op zoekopdrachten en -voorkeuren van gebruikers van Google. Eerder verwijderde Google dergelijke verwerpelijke zoeksuggesties al uit de Engelstalige zoekmachine. CIDI ziet graag dat racistische en antisemitische suggesties ook uit de Nederlandstalige zoek-aanvullingensystematiek worden geschrapt en stuurde Google een brief met voorbeelden van zoeksuggesties.

Google liet CIDI afgelopen zondag weten alle suggesties verwijderd te hebben die hun hate-speechbeleid overtreden. Op maandag echter, bleken nog steeds kwetsende suggesties naar voren te komen over Joden en ook waren de automatisch gegenereerde suggesties "Moslims zijn varkens" en "achterlijk" niet verdwenen. Daarom deed CIDI nogmaals een beroep op Google waarna het bedrijf opnieuw, en nu wel adequaat, heeft ingegrepen.

CIDI is zeer tevreden met de aanpassingen en zou met de tijd het liefst zien dat Google Nederland het voorbeeld van Engeland overneemt, door helemaal geen zoeksuggesties meer te tonen bij minderheden. Bij zoektermen als "homo's zijn" en "negers zijn" heeft de Nederlandse Google het beleid al als zodanig aangepast.

De eerste ingreep van Google was overigens een reactie op een interventie van de Europese Commissie, die meer werk wilde maken van het verwijderen van racisme op het internet. Bij een aantal andere bevolkingsgroepen is dat toen gebeurd, alleen bij Joden en moslims niet.

CIDI is blij met de welwillende reactie van Google. Als meest gebruikte zoekmachine van Nederland kan Google een bijdrage leveren aan een internetomgeving met minder racisme, antisemitisme en andere vooroordelen.