Staatssecretaris Dijkhoff bezoekt Berlijn

Nieuwsbericht | 22-12-2016 | 17:27

Staatssecretaris Dijkhoff is in Berlijn voor een werkbezoek in het kader van cyber security en migratie.

Staatssecretaris Dijkhoff tekent het condoleanceregister in de Gedaechtniskirche in Berlijn.

Vanzelfsprekend werd er uitgebreid stilgestaan bij de afschuwelijke aanslag van afgelopen maandag. Woensdagavond tekende Staatssecretaris Dijkhoff het condoleanceregister in de Gedaechtniskirche. Namens het Kabinet heeft hij zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Donderdagochtend sprak hij met staatssecretaris Haber van Binnenlandse Zaken over migratie. Hoewel de asielinstroom via Turkije en Griekenland zeer sterk is gedaald, is een duurzame langetermijnoplossing voor de migratieproblematiek nog steeds hard nodig. Dijkhoff: "Deze oplossing ligt in de eerste plaats buiten Europa. We moeten samenwerken met landen buiten de EU om de asielinstroom in goede banen te kunnen leiden. De allereerste stap is daarbij snelle terugkeer van mensen zonder verblijfsrecht."

De rest van de donderdag stond in het teken van cyber security. Het aantal cyberaanvallen groeit en bovendien worden ze complexer. Staatssecretaris Dijkhoff: "Dat vraagt om gezamenlijke actie, met andere lidstaten en met het bedrijfsleven".

Dijkhoff: "Dreigingen voor cyber security zijn niet simpelweg grensoverschrijdend, ze negeren grenzen. Daarom moeten we op een praktisch niveau samenwerken". Daarover sprak hij met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en CIO van de Bondsregering Klaus Vitt. Ze spraken af dat Duitsland en Nederland samen gaan onderzoeken hoe ze nog intensiever kunnen samenwerken op dit terrein.

Een belangrijke pijler van het Nederlandse cyber security-beleid is samenwerking met het bedrijfsleven. Publiek-private samenwerking is essentieel als het gaat om het delen van kennis, expertise en informatie. Daarom sprak hij ook met verschillende grote bedrijven om te kijken hoe de veiligheid van de kritieke infrastructuur nog beter gewaarborgd kan worden.