Oxfam Novib / PEN Award naar Indiase onderzoeksjournaliste - OxfamNovib

De Indiase onderzoeksjournaliste Malini Subramaniam krijgt op donderdag 19 januari de Oxfam Novib / PEN-Award uitgereikt door Oxfam Novib directeur Farah Karimi.

Tot voor kort leefde en werkte Subramaniam nog in het gebied Bastar, in de Indiaase staat Chhattisgarh. Als een van de weinig journalisten in die regio publiceerde zij, onder ernstige bedreigingen, over de onrust in het gebied door een conflict tussen de maoïsten en de veiligheidstroepen.

Subramaniam schreef, onder meer op de nieuwssite Scroll.In, over misbruik door politie en veiligheidsdiensten, seksueel geweld tegen vrouwen, de gevangenneming van minderjarigen, mensenhandel, en bedreigingen van journalisten. Ze is verhoord en lastiggevallen door politie in verband met haar kritisch schrijven, dit leidde uiteindelijk tot haar vertrek uit Bastar. Journalisten die werkzaam zijn in de staat Chhattisgarh, waaronder tot voor kort Subramaniam, voeren hun journalistieke werk uit onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Minstens vier journalisten zitten in de gevangenis. In 2016 won Malini Subramaniam de CPJ’s International Press Freedom Award.

Ashraf Fayadh

Ook de dichter Ashraf Fayadh ontvangt de Award. Helaas verblijft hij, na een oneerlijk proces wegens zogenaamde afvalligheid van de staat, al ruim een jaar in een gevangenis in Saoedi-Arabië. Vorig jaar werd zijn doodsvonnis omgezet in acht jaar gevangenisstraf en 800 zweepslagen.

Vrijheid van meningsuiting

Oxfam Novib Directeur Farah Karimi: “Vrijheid van meningsuiting is niet vanzelfsprekend. Kritische geesten zijn onmisbaar in een rechtvaardige samenleving maar desondanks leven schrijvers, journalisten en dichters over de hele wereld in gevaar. Met de Oxfam Novib/ PEN Award willen we hen eren en een hart onder de riem steken.”

De Oxfam Novib / PEN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die in moeilijke omstandigheden toch hun pen vrij laten spreken, met gevaar voor hun eigen vrijheid of leven.

Praktische informatie

Overhandiging van de Oxfam Novib / PEN Award vindt plaats tijdens de openingsavond van het internationale literatuurfestival Winternachten van Writers Unlimited, donderdag 19 januari 20:00 uur, Theater aan het Spui, Den Haag, Spui 187, 2511 BN Den Haag.De Russische schrijver Michail Sjisjkin opent met de Free the Word! Speech. Na de prijsuitreiking door Farah Karimi volgt een debat o.l.v. Sjoerd de Jong over schrijven in tijden van superdiversiteit. Welke journalist deelt nog de waarden en perspectieven van zijn lezers? In het panel de schrijvers Celal Altuntas, Ian Buruma en Peter Abspoel.

Over de Oxfam Novib / PEN Award

De Oxfam Novib/ PEN Award is een samenwerking tussen Oxfam Novib en PEN. Internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists) zet zich in voor vervolgde schrijvers. Er worden jaarlijks een aantal awards toegekend. Eén van de laureaten komt naar Nederland. De Oxfam Novib/ PEN-Award ging eerder naar Duong Thu Huong (Vietnam), Anna Politkovskaya (Rusland) en vorig jaar onder meer naar de Turkse journalist Can Dundar en de Egyptische schrijver Omar Hazek, die beiden niet aanwezig konden zijn. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de Award.

Over Oxfam Novib

Oxfam Novib is een wereldwijde beweging van mensen die ervan overtuigd zijn dat armoede en ongelijkheid opgelost kunnen worden. Samen maken we verschil in de levens van mensen.Noot voor de redactie,