Primos Prognose 2005

Primos is een model voor de prognose van toekomstige ontwikkelingen in de bevolkingsopbouw, de huishoudenssamenstelling en de woningbehoefte op nationaal en regionaal niveau. De Primos Prognose onderscheidt zich van scenario-studies onder meer door het doel van de raming: het weergeven van de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkelingen op basis van de huidige inzichten.

De bevolkingsprognose is afgestemd op de nationale bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van december 2004. Bij de huishoudensprognose is uitgegaan van de situatie per 1-1-2004 volgens de huishoudensstatistiek van het CBS.
De woningbehoeftecijfers die worden beschreven zijn kwantitatief: er wordt aangegeven hoeveel woningen er nodig zijn. De cijfers geven inzicht in de mate waarin de regionale woningmarkten ruimer of krapper worden. De toekomstige nieuwbouw hangt uiteraard mede af van de mate waarin de bestaande woningvoorraad kwalitatief aansluit bij de vraag van de consument en van het overheidsbeleid. Ter ondersteuning van dit beleid beschikt het Ministerie van VROM over onderzoeksinstrumenten die de kwalitatieve woningbehoefte in beeld brengen zoals het Socrates-model. De Primos Prognose levert resultaten op gemeentelijk niveau. Voor de overzichtelijkheid worden de resultaten gepresenteerd op landelijk en provinciaal niveau.