Advies over verplaatsing dag van stemming Tweede Kamerverkiezingen 2007

Geachte heer Pechtold,

Van een medewerker van uw ministerie heeft de Kiesraad ondershands het verzoek ontvangen om te bezien of er een mogelijkheid bestaat de dag van stemming voor de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer in 2007 te verplaatsten naar dinsdag 15 mei. Aanleiding voor dit verzoek is dat deze verkiezingsdatum problemen lijkt te geven. De dag van stemming vindt plaats op woensdag 16 mei 2007. De dag na de stemming is het Hemelvaart, een algemeen erkende feestdag.

De Kiesraad heeft naar aanleiding van dit verzoek bekeken op welke problemen men stuit bij het houden van verkiezingen op woensdag 16 mei 2007. Het houden van verkiezingen op deze datum blijkt met name praktische en organisatorische problemen op te leveren in de sfeer van het vaststellen van de uitslag. Het verschuiven van de verkiezingsdatum is dan ook in het belang van een goed verloop van de verkiezingen. Artikel F 1, derde lid van de Kieswet biedt de mogelijkheid voor een dergelijke verschuiving.

Door de Kiesraad zijn overigens, naast het verplaatsen van de verkiezingen naar dinsdag 15 mei, ook een aantal andere opties in ogenschouw genomen. Deze opties bleken echter andere problemen met zich mee te brengen. Aangezien de Kiesraad veel waarde hecht aan een voorspoedig verloop van de verkiezingen, heeft hij geconcludeerd dat het verschuiven van de verkiezingsdatum naar dinsdag 15 mei 2007 gewenst is.

H.R.B.M. Kummeling, J. Schipper-Spanninga,

voorzitter secretaris-directeur