Bewindslieden stellen portefeuille ter beschikking

Op donderdagavond 29 juni hebben de drie bewindslieden van D66 hun ontslag aangeboden. Voor de overige ministers en staatssecretarissen was dit aanleiding om hun portefeuilles ter beschikking te stellen.

Dat heeft minister-president Balkenende donderdagavond bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer donderdagmiddag, zegde de fractievoorzitter van D66 namens haar fractie de politieke steun aan het kabinet op.

Dit was donderdagavond aanleiding voor de D66-bewindslieden van het kabinet, minister Brinkhorst (EZ), minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Van der Laan (OCW), hun ontslag aan te bieden. Daarna hebben de overige kabinetsleden besloten hun portefeuille ter beschikking te stellen.

Naar verwachting zal minister-president Balkenende vrijdag officieel bij koningin Beatrix het ontslag aanbieden van de drie bewindspersonen en de portefeuilles van de overige kabinetsleden ter beschikking stellen. 

Consultaties

De Koningin zal zo snel mogelijk daarna de consultaties beginnen met de vaste adviseurs (de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-president van de Raad van State) en de fractievoorzitters. Dan kan ook het verdere proces worden bezien en kan ook de voorbereiding van vervroegde verkiezingen ter hand worden genomen, aldus Balkenende.