Periodiek overzicht Afghanistan

Zoals bekend bracht de minister van Defensie een afscheidsbezoek aan de Nederlandse eenheden in Afghanistan. Naast afscheid van de eenheden liet hij zich informeren over de werkzaamheden van de Nederlandse militairen. Ook bezocht hij een Australisch project, waarbij een brug wordt gebouwd over de Garmab Mandahrivier.

Naast dit Australische project, rondde het Nederlandse PRT-team afgelopen periode een aantal kleine maar belangrijke projecten af. In Deh Rawod werd een ambulance gerepareerd en een irrigatiekanaal gegraven nabij het dorpje Mian Dow. In Tarin Kowt werd met het uitreiken van zevenhonderd vuilnisbakken wederom een clean-up project afgerond. De opleiding van de Afghaanse hulppolitie (ANAP) vordert ook gestaag. In totaal is nu 63% van de 1000 hulpagenten opgeleid.

Los van de in het vorige weekoverzicht gemelde vuurcontacten, zijn in de verslagperiode Nederlandse Apaches en F-16’s ingezet ter ondersteuning van coalitietroepen nabij de Kajaki Dam in Helmand. Op 12 februari leverde een Nederlandse Apache ondersteuning aan een eenheid die onder vuur was komen te liggen door de tegenstander (OMF). Hierbij werden meerdere raketten afgevuurd en is het boordkanon ingezet. Waarschijnlijk zijn er slachtoffers aan OMF-zijde gevallen. Op 13 februari leverden Nederlandse F-16’s in dezelfde regio ondersteuning aan een coalitie-eenheid onder vuur. Hierbij werden twee lasergeleide bommen afgeworpen en vielen waarschijnlijk weer slachtoffers aan OMF-zijde.

Op zaterdag 17 februari raakte een Nederlandse militair gewond toen een collega zijn wapen ontlaadde. De gewonde militair werd in het Nederlandse ziekenhuis op Kamp Holland geopereerd. De patiënt keert naar verwachting volgende week naar Nederland terug.