Ter Horst en Bijleveld beëdigd

Ministers en Koningin op het bordes

Het kabinet Balkenende IV is vandaag beëdigd. Guusje ter Horst is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Ank Bijleveld is de nieuwe staatssecretaris.

Ter Horst (1952) was van 2001 tot 2007 burgemeester van Nijmegen nadat ze eerder namens de Partij van de Arbeid wethouder was in Amsterdam. Ter Horst bezocht het gymnasium in Den Haag, waarna zij psychologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Voormalig CDA-kamerlid Ank Bijleveld-Schouten wordt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bijleveld (1962) trad op jonge leeftijd aan als Tweede-Kamerlid en bracht het tot vice-fractievoorzitter. Zij was projectleider bij de gemeente Hengelo en gemeenteraadslid in Enschede. In de Kamer was zij woordvoerster sociale zaken en emancipatie en kwam met een initiatiefvoorstel over het combineren van arbeid en zorg. Bijleveld vertrok begin 2001 uit de Tweede Kamer om burgemeester van Hof van Twente te worden, een nieuwgevormde Twentse gemeente.

Bekijk ook de interviews met de nieuwe bewindslieden op hun homepage.