Betere communicatie combivervoer voetbalsupporters nodig

De gemeente Tilburg en Feyenoord zijn allebei tekortgeschoten in de voorbereiding van de voetbalwedstrijd Willem II – Feyenoord van 12 november 2006. De gemeente Tilburg had Feyenoord voor deze wedstrijd verplicht busvervoer voor supporters opgelegd. Dit besluit is te rechtvaardigen omdat uit evaluatie van de gemeente bleek dat Feyenoord eerdere verplichte autovervoerregelingen onvoldoende heeft uitgevoerd. Maar de gemeente heeft deze evaluatie niet bekend gemaakt aan Feyenoord. Pas enkele weken voor de wedstrijd heeft de gemeente laten weten dat er een busvervoerregeling zou worden opgelegd. De club was het oneens met dit besluit en organiseerde op de wedstrijddag een 'ludieke' actie met één bus die met één supporter naar Tilburg kwam. Deze actie heeft het risico op escalatie verhoogd en had daarom niet uitgevoerd moeten worden. Deze mogelijke escalatie leidde tot ruime verdubbeling van de politie-inzet op de wedstrijddag. Door middel van een noodverordening en wegblokkades werden 86 Feyenoordsupporters bij de gemeentegrens teruggestuurd.

Deze resultaten van onderzoek door het auditteam voetbalvandalisme zijn woensdag in Tilburg door de voorzitter van het auditteam, Margo Vliegenthart, aangeboden aan burgemeester Vreeman en directeur Jacobs van Feyenoord.

Het auditteam beveelt aan dat wedstrijdevaluaties door gemeenten, politie en voetbalclubs in de toekomst met elkaar gedeeld worden via het VoetbalVolgSysteem. Supporters van de bezoekende club moeten op tijd en eenduidig op de hoogte gebracht worden van het doel van de combivervoerregeling en welke voorwaarden eraan zijn verbonden. Als een supporter deze combiregeling overtreedt moeten er sancties genomen worden tegen deze supporter. Wijzigingen van verplichte vervoerregelingen moeten op tijd aan de club bekend gemaakt worden. Een autocombi is een vervoerregeling die lokaal heel divers wordt ingevuld. De gemeente Tilburg moet in de plaatselijke verordening opnemen dat supporters die zich niet houden aan een verplichte combivervoerregeling de stad uitgezet kunnen worden.

Het auditteam voetbalvandalisme is in augustus 2003 ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en heeft tot taak om bij ingrijpende incidenten van voetbalvandalisme in Nederland kortlopend feitenonderzoek te doen en onderzoek te doen naar het voorkómen van incidenten.

Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht), H.P. Wooldrik (oud-hoofdofficier van justitie) en G.Beelen (oud-brigade-generaal bij de Koninklijke Marechaussee en voormalig auditor bij de KNVB).