Drugsvangst door marineschip blijkt record aan heroïne

Een counterdrugsoperatie van diverse eenheden onder leiding van de Koninklijke Marine in Curaçao resulteerde vrijdag 23 februari in een vangst van ruim 530 kilogram gemengde contrabande waaronder 123 kilo heroïne. In eerder bericht werd gemeld dat het uitsluitend ging om balen cocaïne.

Drugs en smokkelwaar zijn aangetroffen op een go-fast ten noorden van de benedenwindse eilanden. Met de aangetroffen 123 kilo heroïne is sprake van een record voor het Caraïbisch Gebied. De Amerikaanse drugsbestrijdingorganisatie ‘Joint Inter Agency Task Force South’ heeft bevestigd dat dit de grootste heroïnedrugsvangst ooit betreft op een varend schip in de Caraïbische wateren.

De Fokker-60 van de Koninklijke Luchtmacht detecteerde in de nacht van donderdag 22 februari op vrijdag de 23ste een verdacht vaartuig ten noorden van de ABC-eilanden. Terwijl het maritieme patrouillevliegtuig het bootje schaduwde, stoomde het stationsschip Hr.Ms. Zuiderkruis op naar de bewuste locatie. Bij het krieken van de dag kreeg het stationsschip opdracht om de go-fast te onderscheppen en te doorzoeken. Met behulp van de boordhelikopter, Amerikaanse en Franse eenheden werd het verdachte vaartuig tot stoppen gemaand.

Aan boord trof het ‘Law Enforcement Detachement’ (een speciaal boardingteam van de Amerikaanse kustwacht, gestationeerd aan boord van de Zuiderkruis) achttien balen contrabande, inclusief de heroïne aan. De zes opvarenden van de go-fast zijn aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten om te worden aangeklaagd en vervolgd volgens het Amerikaanse rechtssysteem.

De gehele counterdrugsoperatie werd gecoördineerd vanuit het operatiecentrum van de Koninklijke Marine te Curaçao, het hoofdkwartier van de Amerikaanse kustwacht te Washington D.C. en vanuit de ‘Joint Interagency Taskforce South’ (de Amerikaanse drugsbestrijdingorganisatie) in Key West.