Minister belt met commandanten Afghanistan

Minister Eimert Van Middelkoop heeft zich vanochtend laten informeren over de missie in Uruzgan. Hij belde met de twee Nederlandse commandanten ter plaatse. De pas aangetreden minister vroeg hen de militairen zijn beste wensen over te brengen en hen veel sterkte te wensen met de uitvoering van hun moeilijke taken. Op korte termijn wil Van Middelkoop een bezoek brengen aan het gebied, zo liet hij in het gesprek weten.

Met de commandant van het Regionale Commando Zuid van ISAF, generaal Ton van Loon, besprak de minister de algemene situatie in het zuiden van Afghanistan. Van Loon vertelde dat in de provincies onder zijn commando, wederdoopbouwactiviteiten worden voortgezet. Wel ligt er voor de ISAF-eenheden een uitdaging om de resultaten van eerdere operaties, die tot doel hadden de veiligheidssituatie te verbeteren, vast te houden.

Kolonel Hans van Griensven, commandant van de Taskforce Uruzgan, zette voor de minister de situatie in Uruzgan uiteen. Van Griensven gaf een positief beeld van de huidige situatie in de Afghaanse provincie en is ervan overtuigd dat de inktvlekstrategie werkt. Ondanks gevechtscontacten die zich regelmatig voordoen, kan volgens de commandant de wederopbouw worden voortgezet.

Van Middelkoop was benieuwd naar de stemming onder de Nederlandse militairen. De Taskforce-commandant omschreef de sfeer onder de militairen als uitstekend en gaf aan dat er door iedereen hard wordt gewerkt om resultaten te bereiken. Voorafgaand aan de telefoongesprekken ontving de minister al een briefing van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn over de missie in Uruzgan.