Minister van der Hoeven met economische missie in Turkije

Minister van der Hoeven leidt woensdag 28 februari 2007 een economische missie naar Turkije. De minister is in gezelschap van twaalf CEO's en leden van raden van bestuur van grote Nederlandse bedrijven. Het is voor het eerst sinds jaren dat een economische missie wordt gekoppeld aan een staatsbezoek.

Minister van der Hoeven leidt woensdag 28 februari 2007 een economische missie naar Turkije. De minister is in gezelschap van twaalf CEO’s en leden van raden van bestuur van grote Nederlandse bedrijven. Het is voor het eerst sinds jaren dat een economische missie wordt gekoppeld aan een staatsbezoek.

De zakelijke leiding van de missie in handen van VNO-NCW-voorzitter Wientjes. Op het programma staat een rondeteafelconferentrie met de Turkse premier Erdoðan in aanwezigheid van H.M. de Koningin, Prins Willem Alexander en Prinses Máxima, en vertegenwoordigers van het Turkse bedrijfsleven. Daarnaast zijn er ontmoetingen met de Turkse nationale ondernemingsorganisaties TOBB en Tüsiad.

Het doel van de economische missie is drieledig: het uitbreiden en bestendigen van de bilaterale economische samenwerking; concrete export- en investeringsplannen van Nederlandse bedrijven aan de orde stellen en het promoten van het Nederlandse investeringsklimaat en het benadrukken van het belang van het toetredingsproces van Turkije tot de EU voor de economische relatie.

Grootste directe investeerders

Nederland en Turkije delen een lange economische relatie. Nederland is één van de grootste directe investeerders in Turkije. Het land vormt door de afzetmarkt van 70 miljoen inwoners een interessante markt voor Nederlandse investeerders. Bovendien zijn de lonen zijn laag en het opleidingsniveau van de beroepsbevolking hoog. Turkije ligt strategisch ten opzichte van het Midden Oosten en Azië en vormt de corridor voor olie vanuit landen rond de Kaspische zeegebied. Daardoor is het van strategisch belang voor onze energietoevoer.

Turkije is de vierde handelspartner van NL buiten EU. De bilaterale handel in 2006 was ongeveer 5 miljard euro. Intussen zijn tussen de 300 en 400 Nederlandse bedrijven actief in Turkije. De Turkse export bedraagt 64 miljard euro en de import 104 miljard euro.