Besluit- en vertrekmoratorium Tamils Sri Lanka

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met het instellen van een besluit- en vertrekmoratorium voor Tamil asielzoekers uit Sri Lanka tot 1 juli 2007. Uit verschillende bronnen blijkt dat de situatie de afgelopen tijd verslechterd is. Uit de beschikbare informatie komt naar voren dat gevechten plaatsvinden in het noorden en oosten van Sri Lanka tussen de regeringstroepen en de Tamil Tijgers en dat zich ook militaire confrontaties en aanvallen van de Tamil Tijgers in andere delen van Sri Lanka voordoen.

Omdat onvoldoende duidelijk is welke consequenties de opgelaaide strijd heeft voor de wijze waarop de Sri Lankaanse autoriteiten, ook bij de terugkeer, Tamils behandelen, is het niet mogelijk zorgvuldig te beslissen op asielaanvragen van Tamils en over de terugkeer van Tamils. Op basis van het nieuwe ambtsbericht van de minister van Buitenlandse Zaken, dat verwacht wordt in april 2007, zal het beleid ten aanzien van Sri Lanka opnieuw worden bezien.

Tijdens de periode van het besluitmoratorium zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst de individuele asielzoekers wel horen. Hierdoor kan ingeval van onder andere Dublinclaimanten, zogenaamde pseudo’s (personen waarvan de opgegeven identiteit en nationaliteit niet geloofwaardig is) en personen waarvan een serieus vermoeden bestaat dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden zoals omschreven in artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag (bijvoorbeeld misdaden tegen de mensheid) wel worden beslist.