Van der Hoeven en Cramer passen Toewijzingsplan broeikasgasemissierechten aan

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Cramer van VROM hebben besloten het Toewijzingsplan broeikasgasemissierechten 2008-2012 aan te passen.

Ze doen dit naar aanleiding van een beschikking van de Europese Commissie, waarin het Nederlandse Toewijzingsplan is beoordeeld. Het plan beschrijft welke Nederlandse bedrijven meedoen aan emissiehandel en hoeveel emissierechten deze bedrijven krijgen.

In een brief aan de Tweede Kamer die minister Van der Hoeven mede namens minister Cramer heeft verstuurd, geeft zij aan hoe het Kabinet de plannen wil aanpassen aan de beschikking van de Europese Commissie. De belangrijkste aanpassingen op grond van bezwaren van de Europese Commissie in het Toewijzingsplan 2008-2012 zijn:

- Het totale CO2-plafond wordt verlaagd met ruim 4,5 miljoen ton CO2 per jaar. Deze verlaging met 5 procent zal gelijkelijk over alle partijen en alle elementen van het Toewijzingsplan worden verdeeld. Nederland accepteert deze verlaging in het licht van de beoordeling van plannen van andere EU-lidstaten, ook al wordt hiermee meer van de industrie- en energiesector gevraagd dan tot nu toe was afgesproken en ook meer dan nodig is voor het behalen van de Nederlandse Kyoto-doelstelling. De Europese Commissie wil een ambitieus klimaatbeleid voeren en heeft de toewijzingsplannen van alle lidstaten op eenzelfde manier en streng beoordeeld.

- Zoals al in het eerdere Toewijzingsplan is vastgesteld, wordt de elektriciteitssector in verband met de windfall profits 15 procent gekort. De herverdeling van1/3 deel van deze rechten aan de industrie zal generiek plaatsvinden en niet op basis van elektriciteitsgebruik, zoals eerder de bedoeling was.

- De regeling voor het uitsluiten van kleine installaties zal worden aangepast. Daarbij zal voor de Britse systematiek, waar de Commissie geen bezwaar tegen heeft gemaakt, worden gekozen. Hierbij worden kleine installaties van maximaal 3 megawatt niet meegeteld voor het gezamenlijke vermogen van een verbrandingsinstallatie. Nederland blijft overigens van mening dat de kleine installaties (met een vermogen van maximaal 20 Megawatt) niet onder de emissiehandel zouden moeten vallen en zal dit punt tijdens de herziening van de richtlijn voor de periode na 2012 aan de orde stellen.

- Het gebruik van Joint Implementation en Clean Development Mechanism (JI/CDM) door bedrijven zal worden teruggebracht. Een bedrijf mag nog maximaal 10 procent van CO2 rechten in Oost-Europa en ontwikkelingslanden kopen. In het oorspronkelijke plan was dit 12 procent.

Door de aanpassingen wordt voldaan aan alle punten van bezwaar uit de beschikking van de Europese Commissie. Het gewijzigde Toewijzingsplan broeikasgasemissierechten 2008-2012 zal binnenkort worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 -8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl