Alfabetiseringsingsproject 'Lees en Schrijf!'

Nederland telt zo’n 1,5 miljoen mensen die niet kunnen lezen en schrijven of daar grote moeite mee hebben. Om daar iets aan te doen is het multimediaproject 'Lees en schrijf!' ontwikkeld.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt was tijdens haar eerste publieke optreden aanwezig bij de presentatie van het project in Utrecht. Zij speelde samen met twee voormalige laaggeletterden een taalspel. Ook prinses Laurentien, voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, was aanwezig bij de bijeenkomst.

'Lees en Schrijf!' richt zich op laaggeletterden en bestaat uit een televisieserie, een werkboek, een oefenwebsite (www.leesenschrijf.nl) en een hulptelefoon. De televisieserie, die te zien is op alle regionale zenders, bestaat uit twaalf afleveringen waarin een ex-laaggeletterde zijn verhaal vertelt. Doel is om mensen te motiveren om weer naar school te gaan en goed te leren lezen en schrijven.

Voor staatssecretaris Van Bijsterveldt is alfabetisering een belangrijk onderwerp: 'Het is een pareltje in mijn portefeuille'. Ze benadrukte het belang om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven over de drempel te krijgen en hun schroom te overwinnen om een taalcursus te gaan volgen. 'Ik ben ervan overtuigd dat voor hen een nieuwe wereld kan worden geopend', aldus de staatssecretaris.

Het project is een initiatief van Stichting ETV.nl (Educatieve Televisie).