Balans behandeling en beveiliging gevangenissen van belang

De Inspectie voor de Sanctietoepassing is kritisch op de veranderingen in het dagprogramma van gedetineerden. Staatssecretaris Albayrak heeft het jaarbericht van de Inspectie naar de Tweede Kamer gestuurd.

De verkorting van het dagprogramma van gedetineerden heeft de afgelopen jaren geleid tot diverse versoberingen in het regime. Door de krappe schema’s zegt het personeel steeds minder tijd te hebben voor een praatje met gedetineerden en kan daardoor lastiger onrust of afwijkend gedrag op tijd herkennen. Volgens de inspectie bestaat het risico dat internationale normen in het geding komen.

Goede informatie-overdracht tussen de verschillende organisaties in de justitieketen is van belang wanneer een zaak wordt overgedragen. Bijvoorbeeld informatie over gedrag of medicijngebruik van een gedetineerde. De Inspectie stelt verder dat er een goede balans gevonden moet worden tussen behandeling en beveiliging. De inspectie constateert dat in dat spanningsveld de aandacht voor de veiligheid op de tweede plaats kan komen.