Groen licht voor drie demo's met vernieuwende energietechnologie voor de glastuinbouw

Drie consortia krijgen opdracht om een demo voor een Energieproducerende Kas te bouwen op het toekomstige Innovatie en Democentrum in Bleiswijk. De drie consortia zijn geselecteerd uit de tien deelnemers aan de tweede fase van de Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas. De onafhankelijke jury, onder leiding van Ruud Lubbers, overhandigde vandaag het juryrapport aan de Stuurgroep Kas als Energiebron.

De jury stelt vast dat er originele, veelbelovende en interessante ontwerpen geïntegreerd in kasconcepten zijn ingediend. De drie geselecteerde projecten zijn kansrijk en kunnen een bijdrage leveren aan de ambitie van de glastuinbouw om op termijn de afhankelijkheid van aardgas te verminderen. De volgende concepten zijn voorgedragen:

  • De ZonWindKas ingediend door ThermoTech;
  • De ZoWaKas ingediend door WUR Glastuinbouw;
  • De ZonWinKas ingediend door BenK Research- en Adviesbureau voor Kastuinbouw;

De drie winnaars krijgen nu opdracht om hun ontwerp als Demo te realiseren in het Innovatie- en Democentrum in Bleiswijk. Een tegemoetkoming tot een maximum van euro 200.000 per winnaar is hiervoor beschikbaar. De verwachting is dat de Demo’s nog in 2007 gebouwd zullen worden. Doel is om vooral de technologische innovatie te testen en te beoordelen. De kennis en ervaringen komen in de loop van 2008 beschikbaar voor de tuinbouwsector. De prestaties van elke Demo zullen opnieuw worden beoordeeld door de Jury om binnen het kader van de Ontwerpwedstrijd toegelaten te worden het concept in de praktijk op bedrijfsschaal verder te demonstreren.

De Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas is ingesteld om alle denkbare marktpartijen uit te dagen om met baanbrekende oplossingen te komen voor een tuinbouwkas die meer energie oplevert dan zelf gebruikt én waarin duurzaam en economisch rendabel kan worden geteeld.
De Stuurgroep Kas als Energiebron organiseert op korte termijn een persbijeenkomst met de drie winnaars uit deze fase om de 'winnende' concepten te presenteren.

De Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas is onderdeel van het programma Kas als Energiebron. Het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunen en financieren het Programma.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Productschap Tuinbouw, het Ministerie van LNV en de Stuurgroep Kas als Energiebron.