Registratie DaKTP vaccin voor vierjarigen NVI

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP-2754844

7 maart 2007

In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen verschillende besmettelijke infectieziekten via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) levert de vaccins voor dit programma. Zij doet dit door eigen productie of door externe aankoop bij farmaceutische bedrijven. Binnen het RVP wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde DaKTP vaccin voor vierjarigen. Dit vaccin wordt momenteel extern aangekocht, in afwachting van registratie door het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) van een door het NVI geproduceerd DaKTP vaccin. Deze informatie heb ik eerder ook meegedeeld aan uw Kamer, in reactie op vragen van het Kamerlid Kant d.d. 30 november 20062.

Recent heeft het CBG mij op de hoogte gesteld van de uitkomst van de beoordeling van het registratiedossier van het DaKTP vaccin voor vierjarigen van het NVI. Het CBG concludeert dat het vaccin niet geregistreerd kan worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het CBG over onvoldoende gegevens beschikt om de veiligheid van het vaccin te kunnen waarborgen.

Gevolg van deze conclusie van het CBG is dat ik in ieder geval de externe aankoop van het DaKTP vaccin door het NVI zal voortzetten, om de continuïteit en kwaliteit van het RVP te waarborgen. Tevens zal ik nagaan wat de mogelijke verdere gevolgen zijn van bovengenoemde situatie. Ik zal u informeren over de uitkomst hiervan.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr A. Klink