Jeugdkabinet moet advies geven aan minister

Programmaminister Rouvoet hoopt dat hij door het jeugdkabinet te weten kan komen wat er leeft onder jongeren. 'Dat is noodzakelijk om als minister goede maatregelen te nemen. Ik wil weten waar jullie belang aan hechten en wat jullie anders zouden willen in de Nederlandse samenleving', aldus Rouvoet bij de overhandiging van het jeugdregeerakkoord in Beetsterzwaag.
De volledige tekst van de toespraak:

Geachte beoogde premier en ministers,
Dames en heren,

Ik heb goede herinneringen aan deze plaats, hier worden coalities geboren die van belang zijn.
Dat geldt ook voor dit jeugdkabinet.
Een erg goed initiatief.
Ik wil graag de initiatiefnemer Jip Samhoud hiermee complimenteren.
Ik ben er blij mee.
Past binnen de doelstelling van het kabinet: samen werken, samen leven.

Ik las op jullie site een reactie van iemand. Die schreef: Die Rouvoet is wel een bofkont, als hij goed naar het jeugdkabinet luistert, weet hij precies wat hij moet doen als minister.
Daar heeft de schrijver misschien wel gelijk in. Ik hoop dat ik onder meer door dit jeugdkabinet te weten kan komen wat er leeft onder jongeren. En dat is noodzakelijk om als minister goede maatregelen te nemen. Ik wil weten waar jullie belang aan hechten en wat jullie anders zouden willen in de Nederlandse samenleving.

Ik begrijp dat jullie regeerakkoord een weerslag is van een onderzoek dat jullie zelf hebben laten houden onder 600 jongeren. Daaruit blijkt dat jongeren niet onverdeeld gelukkig zijn en best wel een negatief beeld van de toekomst hebben. Een grote groep jongeren zou zelfs wel in een ander land willen leven.

Dat staat wel haaks op een internationaal onderzoek van Unicef. Volgens dat onderzoek zijn de Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld. Maar zoals jullie vast ook wel weten is er ook een onderzoek van Unicef Nederland en volgens dat onderzoek gaat het helemaal niet zo goed met jongeren in ons land.

Uit de tegenstrijdige onderzoeken blijkt wel hoe moeilijk het is om een goed beeld te krijgen van wat jongeren willen. Om dat ik toch een zo goed mogelijk beeld wil hebben, ga ik, tot aan de zomer, het land in om bij verschillende mensen mijn oor te luister te leggen. Ik wil weten wat jongeren bezighoudt en op welke problemen ze stuiten. Dat wil ik van mensen horen die veel met jongeren werken, maar ook van jullie zélf. Daarom wil ik jullie beoogd premier, Jip Samhoud, uitnodigen een keer een dag mee te rijden met de bus.

En ook wil ik een vertegenwoordiger van het jeugdkabinet uitnodigen aanwezig te zijn bij de kindertop die voor de zomer op 30 mei plaatsvindt.

Tevens wil ik jullie wijzen op de Jeugdraad die we in Nederland hebben. De jeugdraad stimuleert jongeren deel te nemen aan de samenleving. Ik denk dat het goed is als jullie contact met de raad opnemen en nagaan hoe jullie elkaar kunnen versterken. Dat is vooral zinvol voor de lesprogramma’s die jullie aan scholen willen aanbieden, want die zijn ook gericht op deelname aan de samenleving.

Nogmaals: ik wil vooral weten wat jongeren zélf denken en willen. Daarom ben ik ook blij met dit regeerakkoord. Wat mij daarin trouwens opvalt, is dat jullie je vaak over dezelfde dingen druk maken als de meeste andere Nederlanders. Ik denk dan vooral aan onderwerpen als aanpakken van de criminaliteit, meer aandacht voor het milieu, asielbeleid en taalbeheersing en respect voor andere mensen.

Ik begrijp ook dat de meeste jongeren trots zijn op Nederland, maar dat tegelijkertijd 10 procent niet trots is op ons land en zich er soms zelfs voor schaamt. Dat vind ik jammer en daar zullen we aan moeten werken. Iedereen die in Nederland woont, zou zich er mee verbonden moeten voelen en zich er zeker niet voor moeten schamen.

Ik wil me daar voor inzetten en ik hoop dat jullie dat ook willen doen, als jeugdkabinet.

Jullie noemen jezelf een luis in de pels van de beleidsmakers. Een dergelijke functie kan heel zinvol zijn. Het houdt me scherp. Maar ik hoop dat jullie méér willen doen dan alleen prikken. Ik hoop dat jullie ook willen meedenken en met ideeën komen waar ik bij het invullen van het jeugdbeleid gebruik van kan maken.
Concreet vraag ik jullie om mij te adviseren over:

  • maatschappelijke stages
  • het tegengaan van uitval van scholieren
  • het zorgen voor een goede aansluiting tussen school en arbeidsmarkt.

Ik wens dit nieuwe kabinet veel succes! En ik verheug me op een volgende ontmoeting.